Tornfalkar

Tornfalksparet i Uppland

Häckande tornfalkar.

Tornfalksparet i Uppland har fullt upp med att föda upp sina ungar snart är dom flygfärdiga (flygga). Samtidigt som hanen eller honan flyger i skytteltrafik mellan de angränsande ängarna , där man ser dem ryttla i sin jakt på föda.

Tornfalksparet i Uppland,. tornfalk kommer med sork
Tornfalk med byte © photo: Roger Vikstrom

Tornfalksparet i Uppland

De snart flygga tornfalksungarna sitter i boet och väntar på att falkparet ska förse dem med mat. Även om det vanligtvis är honan som fördelar maten till de hungriga så hjälps de åt. Till en början får oftast honan hjälpa till med styckningen av maten . Så fort de är stora nog får de klara det själva.

Tornfalksparet i Uppland vid sitt bo
Tornfalkshona vid boet © photo: Roger Vikstrom

Tornfalk.

Ovanför den uppsatta holken sitter honan och putsar sin fjäderdräkt, allt som oftast kommer hanen med en sork som han överlämnar till honan. Genast flyger hon till de hungriga ungarna och fördelar bytet

20160531 Uppsala © Foto Roger Vikström / Rvbild

Årets häckning är rekord tidig och det verkar som om Tornfalksparet har planer på att försöka föda upp en kull till. De har nämligen börjat para sig igen. Det bådar gott för Upplands tornfalkar

Parande tornfalkar © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Även tornfalkar behöver rast ibland. Här sitter honan i skuggan av en björk och svalkar sig. Falk paret i uppland har häckat vid samma plats under ett flertal år och är också mycket vana vid människor. Men hänsyn måste man alltid visa.

Tornfalk
Tornfalk © photo: Roger Vikstrom

Fakta om tornfalk

Det latinska namnet är Falco tinnunculus och bevarande status är livskraftig, men en minskning av beståndet har skett sedan 1940-talet, tornfalken Sveriges vanligaste falk men under 1960-talet drabbades den hårt av biocider. Den ses oftast ryttlande över öppna fält och kalhyggen med sin karaktäristiska tegelröda färg det är en medelstor falk med tvärbandad rygg och randig lång stjärt. Födan består helst av sorkar och möss, men den äter även ödlor och insekter. Det är honan som är större än hanen vilket är vanligt bland rovfåglar och ugglor. Till sist tornfalken kan leva över 16 år vilket är den högst kända åldern.

Prenumerera på min blogg:

Läs mer om Tornfalken


Kommentarer

3 svar till ”Tornfalksparet i Uppland”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.