Skip to content
Tornfalkar

Tornfalk i Uppland

Häckande tornfalkar.

Tornfalk i uppland
Tornfalk med byte © photo: Roger Vikstrom

Tornfalk i Uppland. Det häckande Tornfalks par som finns i uppland har bråda dagar med att föda upp sina ungar som snart är flygga.Både honan och hanen flyger i skytteltrafik mellan dem angränsande ängarna och boet, på jakt efter sork.
Ungarna sitter i holken och väntar på att de ska komma med mat. Oftast är det honan som fördelar maten till de hungriga ungarna. Till en början får honan hjälpa till med styckningen av maten men ju äldre ungarna blir desto mer klarar de själva.

Tornfalk i uppland. Tornfalks par vid bo
Tornfalkshona vid boet © photo: Roger Vikstrom

Tornfalk.

Tornfalkshonan sitter ofta på taknocken, ovanför den uppsatta holken. Hon putsar sin fjäderdräkt och ibland kommer hanen med en sork och överlämnar den till honan som flyger ner till holken och fördelar maten.

Tornfalkar
Tornfalkspar med sork © photo: Roger Vikstrom

Årets häckning är rekord tidig och det verkar som om detta par har planer på att försöka föda upp en kull till. De har nämligen börjat para sig igen.

Parande tornfalkar
Parande tornfalkar © photo: Roger Vikstrom

Även tornfalkar behöver rast ibland. Här sitter honan i skuggan av en björk och svalkar sig. Tornfalk paret i uppland har häckat vid denna plats under ett flertal år och är vana vid människor.

Tornfalk
Tornfalk © photo: Roger Vikstrom

Se fler bilder här

Fakta om tornfalk

Det latinska namnet är Falco tinnunculus och bevarande status är livskraftig, men en minskning av beståndet har skett sedan 1940-talet,Tornfalken Sveriges vanligaste falk Tornfalken ses oftast ryttlande över öppna fält och kalhyggen med sin karaktäristiska tegelröda färg och långa stjärt. Födan består helst av sorkar och möss, men äter även ödlor och insekter. Honan är större än hanen vilket är vanligt bland rovfåglar och ugglor. tornfalken kan leva över 16 år vilket är den högst kända åldern.

Vill du läsa mer om tornfalk kan du göra det här

Show replies

Join the discussion

2 comments on “Tornfalk i Uppland”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.