Den färggranna Kungsfiskaren

Den färgstarka Kungsfiskaren

Trots sin färgstarka fjäderdräkt så är kungsfiskaren svår att få syn på. Jag vet att Kungsfiskaren oftast sitter på sin favorit gren nere vid vattnet Trots det ser jag den inte först. Den är färgstark och när man ser bilder på Kungsfiskaren, kan man inte begripa att den är så svår att se.

Det latinska namnet på Kungsfiskaren är Alcedo atthis.

Släktnamnet Alcedo är ett kvinnonamn ur den romerska mytologin, och atthis betyder ”en kvinna från Athen”.

Fågeln.se
Den färggranna Kungsfiskaren
Kungsfiskare hona © Foto:Roger Vikström / Rvbild

En stålblå blixt

Det enda men brukar se av den färgstarka kungsfiskaren, är ett stålblå -grönt neonlikt streck strax ovanför vattenytan. Man kan man se den flyga in i en vassrugge och försvinna, eller ett grenverk nära vattnet. Trots att man vet var den tog vägen, kan det vara väldigt svårt att se den. Den sitter oftast sitta på en gren som hänger över vattnet, där sitter den stilla ända tills den ser en fisk. Snabbt dyker ned ner i vattnet och fångar fisken med sin oproportionellt långa näbb, därefter åter till sin favoritplats. Det hela tar endast ett par sekunder.

Kungsfiskare med fisk
Kungsfiskare med fisk © Foto:Roger Vikström / Rvbild

Fin fångst

Väl på grenen sprattlar fisken den gör allt för att undkomma Kungsfiskaren, men den är helt chanslös. Den så fina fågeln slår skoningslöst den illa fisken mot trädstammen, när den slutat att sprattla åker den raskt ner i magen. Trots att den är så liten så äter den mycket småfisk, under tiden jag är på plats vid det lilla vattenflödet hinner hon sluka tre fiskar på ca tre timmar. Det blir en fisk i timmen.

VU Sårbar, är kungsfiskarens status i Sverige .

Ekologi

Kungsfiskaren är beroende av åar och bäckar med lummig strandvegetation, samt tillgång på lodräta strandbrinkar för sitt bobygge. Födan är fisk som fångas genom störtdykning från fiskeplatser på utskjutande grenar. Den måste ha stillastående eller långsamt rinnande vatten för att kunna fiska Källa: Artfakta

Kungsfiskare med fisk
Kungsfiskare © Foto:Roger Vikström / Rvbild

Andra inlägg:


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

2 svar till ”Den färgstarka Kungsfiskaren”

  1. Profilbild för Hans Wikström

    Underbara vinterbilder på den blå raketen.

    1. Profilbild för Roger Vikström

      Tack Hans det var snällt

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: