Utter vid Gysinge forsarna

Utter vid gysinge forsarna
Mink leker i snö Foto: Roger Vikström

Solen går upp över horisonten, solstrålarna med sitt varma ljus bryter igenom diset och lyser upp den vilda dånande forsen.Det är i slutet av januari, temperaturen ligger på – 2.  I år är det väldig lite fruset och jag misstänker att det kommer bli svår att se till uttern vid Gysinge forsarna idag

Färnebofjärdens Nationalpark

 • 7,5 mil från Uppsala
 • 15 mil från Stockholm
 • 5 mil från Gävle
 • 5 mil från Sandviken

Det har gått sex år sedan jag var här för första gången i början på Marsch 2015. Det var då jag för första såg den dånande forsen Gysingen och uttern som simmade i dess vatten

Jag och en vän hade hyrt ett örngömsle i närheten. Sedan dess har jag varit i den gamla bruksorten många gånger, det är en plats jag gärna återkommer till.  Den gamla bruksorten med forsarna är så vacker det finns så mycket att se och uppleva. Det finns en liten stam av utter och det är målet för denna resa. Det finns även andra intressanta djur som strömstare, vitryggig hackspett, bäver och sist men inte minst på vintern den majestätiska havsörnen med ett vingspann på ca 2,5 meter. Vid det förra besöket för två år sedan stötte vi också på mink som fiskade i vattnet.

Simmande mink i Gysinge © Foto: Roger Vikström

Gysinge ligger längs väg 272 ”tidernas väg” mellan Uppsala och Sandviken. Färnebofjärdens nationalpark en del av Nedre Dalälven, som sträcker sig mellan Avesta och Bottenhavet.

Norrlands sydligaste utpost bjuder på vilda forsar och ett unikt naturarv. Här slutar det uppländska slättlandet och de djupa skogarna tar sin början.

Det var i alla fall bra väder.

Forsarna vi gysinge är spridda över ett större område, de år då vattnet riktigtfruset så är det lättare  att se till uttern. Nu har uttrarna alldeles för stora ytor att simma i. Det är ganska uppenbart att när det är sådana förutsättningar så är det svårare att finna dem. Det blir lite som att finna en nål i en höstack.

Gysinge © Foto:Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

4 kommentarer

 1. det tror jag säkert att det är. Lite mer mygg dock, Gysinge är känt för mycket mygg.
  Har själv aldrig varit där på sommaren endast vintertid

 2. Har aldrig varit där men verkar intressant, lite långt bara att åka! Måste ändå ha varit en spännande upplevelse att följa mink i forsens virvlar, kul bild. Tycker att knipan
  blev mycket lyckad i S-V.

 3. Ja frånvaron av färg kan ändå vara i färg men grafiskt i Sv/v. Finns både vandrar hem och Gysinge herrgård även Bed and breakfast i närområdet kan rekommendera platsen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.