Utter vid Gysinge forsarna

Utter vid gysinge forsarna
Mink leker i snö Foto: Roger Vikström

När solen går upp över horisonten, solstrålarna med sitt varma ljus bryter igenom diset och lyser upp den vilda dånande forsen.Det är i slutet av januari, temperaturen ligger på – 2.  I år är det väldig lite fruset och jag misstänker att det kommer bli svår att se till uttern vid Gysinge forsarna idag

Färnebofjärdens Nationalpark

  • 7,5 mil från Uppsala
  • 15 mil från Stockholm
  • 5 mil från Gävle
  • 5 mil från Sandviken

Det har gått sju år sedan jag besökte Gysinge första gången.Det var då jag första gången jag såg och hörde den dånande forsen samt uttern som lekfullt simmade i dess vatten.

Vid ett flertal gånger har jag hyrt ett örngömsle i närheten Genom åren har det också blivit många återkommande besök till den gamla bruksorten med forsarna. Så vackert och så mycket att se och uppleva. I de strömma forsarna finns en liten stam av utter, det är målet för den här utflykten.

Även andra intressanta djur som strömstare, vitryggig hackspett, bäver och sist men inte minst på vintern den majestätiska havsörnen med ett vingspann på ca 2,5 meter. Vid det förra besöket för två år sedan stötte vi också på mink som fiskade i vattnet.

Simmande mink i Gysinge © Foto: Roger Vikström

Gysinge ligger längs väg 272 ”tidernas väg” mellan Uppsala och Sandviken. Färnebofjärdens nationalpark en del av Nedre Dalälven, som sträcker sig mellan Avesta och Bottenhavet.

Norrlands sydligaste utpost bjuder på vilda forsar och ett unikt naturarv. Här slutar det uppländska slättlandet och de djupa skogarna tar sin början.

Det var i alla fall bra väder.

Forsarna vi gysinge är spridda över ett större område, de år då vattnet riktigtfruset så är det lättare  att se till uttern. Nu har uttrarna alldeles för stora ytor att simma i. Det är ganska uppenbart att när det är sådana förutsättningar så är det svårare att finna dem. Det blir lite som att finna en nål i en höstack.

Gysinge © Foto:Roger Vikström

Last Updated on 2022-01-15 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

4 kommentarer

  1. Har aldrig varit där men verkar intressant, lite långt bara att åka! Måste ändå ha varit en spännande upplevelse att följa mink i forsens virvlar, kul bild. Tycker att knipan
    blev mycket lyckad i S-V.

  2. Ja frånvaron av färg kan ändå vara i färg men grafiskt i Sv/v. Finns både vandrar hem och Gysinge herrgård även Bed and breakfast i närområdet kan rekommendera platsen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.