Strömstare-fossekall

Strömstare -fossekall

Strömstare-fossekall på norska är en fågel i familjen strömstarar. Liksom övriga medlemmar av familjen påträffas den vid rinnande vatten i anslutning till forsar och fall. Strömstare förekommer i stora delar av Europa, där den är den tättingen som både kan simma och dyka, men förekommer även i bergstrakter i västra och centrala Asien.

Strömstare-fossekall
Strömstare vid Gysinge © Foto Roger Vikström/Rvbild

Mästare i strömmande vatten

Strömstaren flyger lågt över det dånande vattnet vid Gysingeforsarna, den behärskar det forsande kalla vattnet med lätthet. Gång på gång dyker den ner i det kyliga strömmande vattnet ibland kommer den upp till ytan flyter med det strömmande vattnet, innan den försvinner ner under vattenytan igen. Det är verkligen en fröjd för ögat att se hur den bemästrar forsen.

Med specialdesignade ben som gör det möjligt för Strömstaren -fossekallen att gå på botten, där den letar efter sländlarver på botten. Outröttligt gör den korta ibland långa flygturer över forsen innan den dyker ner i det skummande vattnet.

strömstare-fossekall
Strömstare vid Gysinge © Foto Roger Vikström/Rvbild

Vid fotografering av strömstaren är det en stor fördel att komma så nära vattennivån som möjligt, det är inte det lättaste vid Gysingeforsen då det är branta kanter ner mot älven.

Topaz Photo AI Köp här

Fossekall är Norges nationalfågel.


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: