Kråka eller gråkråka

Kråka eller gråkråka

Jag blev väldigt förvånad när jag upptäckte att kråka eller gråkråka är rödlistad ArtDatabanken i kategorin nära hotad. Det är faktiskt en av de fågelarter som jag betraktar som att de ”alltid” har funnits. Det en av de arter som man rent av tyckt lite illa om, likaså med skator. De är faktiskt väldigt vackra fåglar.

För några år sedan då jag besökte fågelön Runde för att fotografera den i Sverige utdöda Lunnefågeln, så slog denna gråkråka eller kråka följe med mig och min kompis Tommy i ett par timmar, den höll sig på ett för den ett lagom avstånd, betraktade oss med sina intelligenta ögon. På något sätt kändes den nästan mänsklig. Till sist efter en lång lång stund överger den oss.

Kråka eller gråkråka
Kråka eller gråkråka © Foto: Roger Vikstrom

Gråkråka eller kråka

Gråkråka eller kråka som den oftast kallas förekommer allmänt i hela landet och föredrar miljöer i närheten av bebyggelse eller odlad mark och det beräknas finnas ca 145 000 par i Sverige

Det som de lärde inte tvistar om är att kråkan / gråkråkan är rödlistad och har minskat med hela 24 procent de senaste 18 åren. Jakt ”avskjutning” samt ändrad sophantering kanske delvis kan förklara varför kråkan minskar.

Kråka
Kråka på pinne © Foto Roger Vikström

I Sverige häckar 245 fågelarter regelbundet. Av dessa bedöms 30 procent minska så kraftigt att de blir rödlistade.

SLU Artdatabanken

Kråkfåglar i Sverige

Vilka arter av kråkfåglar finns det i Sverige, jag kan få det till åtta arter men det beror nog lite på vad man beteknar som en egen art. Om man till exempel listar gråkråkan och svart kråkan som två arter och även nötkråkan finns i två varianter osäker på om de listas som en eller två arter.

Hur skall egentligen kråkfågeln namnges. Kråka, svartkråka eller gråkråkaDärom tvista de lärde. Kråkan är en fågel i familjen kråkfåglar. Vissa delar upp kråkan i två arter gråkråka (Corvus cornix) och svartkråka (Corvus corone). BirdLife Sverige behandlar dem som underarter av samma art (som då bär det vetenskapliga namnet Corvus corone). Källa:https://sv.wikipedia.org/

Skata Pica pica

Även den är en fågel inom släktet skator och familjen kråkfåglar, den förekommer i stora delar av Europa. Trivs i närheten av människan, bor och häckar även i städer.

SKATA
Skata © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Lavskrika

Lavskrikan är Norrbottens landskapsdjur. Det är en orädd fågel som gärna söker upp rastande människor i skogen i hopp om att få sig en matbit. Den tycker om korv och äter ut handen om det vankas mat.

Lavskrikan är en kråkfågel
Lavskrikan är en kråkfågel som återfinns i de norra delarna av Sverige © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Nötkråka Nucifraga caryocatactes

Vilket beryder nötknäckare. I Sverige förekommer två arter av nötkråkor. Den tjocknäbbade som heter Nucifraga caryocatactes också den smalnäbbade nötkråkan med det latinska namnet Nucifraga caryocatactes macrorhynchos, den har sitt ursprung i Sibirien.

Den smalnäbbade nötkråkan vars latinnamn är Nucifraga caryocatactes macrorhynchos
Smalnäbbad nötkråka © Foto Roger Vikström / Rvbild

Nötskrika Garrulus glandarius 

Färgad kråkfågel med en fjäderdräkt som knappast kan förväxlas med någon annan. Namnet har den säker fått på grund av sitt skräninga läte, vingtäckarna är lysande blå med fina svarta tvärstrimmor

Nötskrika sittandes på en gren
Nötskrika © Foto Roger Vikström/ Rvbild

 Korp Corvus corax

Slutligen, korpen är den största fågeln i familjen kråkfåglar med ett vingspann på uppemot 1,3 m, på andra plats kommer gråkråkan eller kråkan med ett vingspann på ca 1 m. Korpen är min favorit bland Sveriges 8 arter av kråkfåglar.

Flygande korp
Korp Korpen© Photo Roger Vikstrom
Två korpar på en gren
Korpar i Gysinge Bilden © Foto: Roger Vikström

Korpen är en fågel som är omgärdad av både betydelse och mystik, och som fängslar fantasin hos människor över hela världen, särskilt i Sverige. När dessa mörkfjädrade varelser svävar genom den svenska himlen lämnar de ett outplånligt märke på landets rika folklore och kulturarv. Men bortom myter och legender är korpen en fascinerande och intelligent varelse som förtjänar vår uppmärksamhet.

Relaterade inlägg:

Mer om korpen här


Kommentarer

4 svar till ”Kråka eller gråkråka”

  1. Profilbild för Hans Wikström
    Hans Wikström

    Uppskattar gråkråkans avskalade skönhet, även om den tyvärr är en notorisk äggplundrare liksom skatan. Drar sig inte heller för att plocka fågelungar. Men maken till intelligens får man leta efter.

    1. Ja både korp och gråkråka är väldigt intelligenta fåglar som verkligen är fascinerande

  2. Profilbild för Eva augustsson
    Eva augustsson

    Har två härliga kråkor ..kommer när man visslar..älskar ost och pizza..älskar dom🤗🤗

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.