Kategorier
Photos

Kråka eller gråkråka

Jag blev väldigt förvånad när jag upptäckte att Gråkråkan rödlistas i kategorin Nära hotad (NT). Det är en av fågelarterna som man betraktar som att de ”alltid” har funnits.En art som man rent av tyckt lite illa om, likaså med Skator som faktiskt är en väldigt vacker fågel.

För några år sedan då jag besökte fågelön Runde för att fotografera den i Sverige utdöda Lunnfågeln. Så slog denna kråka följe med mig och min kompis Tommy ett par timmar. Den höll sig på ett för den ett lagom avstånd, den betraktade oss med sina intelligenta ögon. På något sätt kändes den nästan mänsklig. Efter en lång lång stund övergav den oss.

Kråka eller gråkråka
Kråka© Foto: Roger Vikstrom

Gråkråka eller kråka som den oftast kallas förekommer allmänt i hela landet och föredrar miljöer i närheten av bebyggelse eller odlad mark och det beräknas finnas ca 145 000 par i Sverige

Det som de lärde inte tvistar om är att kråkan är rödlistad och har minskat med hela 24 procent de senaste 18 åren. Jakt ”avskjutning” samt ändrad sophantering kanske delvis kan förklara varför kråkan minskar.

Kråka
Kråka på pinne © Foto Roger Vikström

I Sverige häckar 245 fågelarter regelbundet. Av dessa bedöms 30 procent minska så kraftigt att de blir rödlistade.

SLU Artdatabanken

Kråkfåglar

Korp Korpen© Photo Roger Vikstrom

Slutligen korpen är den största fågeln i familjen kråkfåglar med ett vingspann på uppemot 1,3 m. På andra plats kommer gråkråkan eller kråkan med ett vingspann på ca 1 m. Min favorit bland Sveriges 8 kråkfåglar är definitivt den mytomspunna Korpen.

Kråka, svartkråka eller gråkråka hur skall egentligen kråkfågeln namngesDärom tvista de lärde. Kråkan är en fågel i familjen kråkfåglar. Vissa delar upp kråkan i två arter gråkråka (Corvus cornix) och svartkråka (Corvus corone). BirdLife Sverige behandlar dem som underarter av samma art (som då bär det vetenskapliga namnet Corvus corone). Källa:https://sv.wikipedia.org/

Mer om korpen här

Av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark. Mångårig erfarenhet med rötterna i sport och bildjournalistik. Värnar om miljö och naturvård.

2 svar på ”Kråka eller gråkråka”

Uppskattar gråkråkans avskalade skönhet, även om den tyvärr är en notorisk äggplundrare liksom skatan. Drar sig inte heller för att plocka fågelungar. Men maken till intelligens får man leta efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.