Naturfoto trender.

vit fjällräv
Norway The arctic fox it

Helgens föreläsningar på Naturfotodagen i Västerås visar tydliga naturfoto trender, i skydd av bevarande och naturvård så åker vi allt längre bort researrangörerna letar ständigt efter nya mål.

Naturfoto trender. Fjällräv
© Fjällräv Foto: ROGER VIKSTRÖM

Trender inom naturfoto

Naturfotografer vill åka allt längre bort för att ta exotiska bilder på djur, det räcker inte längre att gå ut i sin närmiljö för att fotografera. Enligt en känd svensk naturfotograf och reseledare, så letas det redan efter nya resmål bortom år 2020. Innan dess så är allt i praktiken slutsålt. Det man kunde se under helgens naturfotodag så var alla föredrag och bilder uteslutande med några få undantag, bilder från Costa Rikas regnskogar Borneo Kina mm det var väldigt lite Svensk eller nordisk natur. Flertalet av besökarna ansåg att det var för mycket bilder från främmande länder.

Svensk Ekoturism.

Efterlyses, tänk om svenska naturvårdsverket kunde avsätta ett par fjällrävs gryt så att naturfotografer i Sverige kunde under kontrollerade former fotografera fjällräv på nära håll i sin rätta miljö. Att utse en lokal guide som kan anordna resor för de som vill fotografera fjällrävar. Överskottet på intäkterna skulle kunna återgå till forskning utsättning av nya fjällrävar i de svenska fjällen. Detta skulle kunna göras på fler svenska hotade arter. Naturfotoresor med tåg i Sverige eller Norden är en annan intressant tanke. Gör skyddet på fjällrävar till en nationell angelägenhet, i stället som det är nu, att varje län måste besluta i frågan.

Allt fler väljer tåget.

SJ avslutade 2018 i medvind. Under fjärde kvartalet ökade antalet resenärer med åtta procent, vilket återspeglades i intäkterna som blev högre än under motsvarande kvartal 2017. Det stora intresset för klimatsmart resande fortsatte att öka under året till totalt 31,8 miljoner resor med SJ, en ökning med 1,5 miljon jämfört med året innan. Ett nytt rekord.Under 2018 har försäljningen av Interrailkort i Sverige gått upp med nästan 50-procent jämfört med föregående år. Det ska bli lättare att boka tåg för att komma ut i europa även att kunna ta med sig cykeln. Än så länge tillåter man inte detta i Sverige av någon underlig anledning.

Länkar

Källa: SJ

Stöd fjällräven. WWF

Last Updated on 2021-10-18 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.