Är det verkligen värt det, jakten på den perfekta bilden! Jakten på bilden har stora negativa konsekvenser för vår miljö. Är det verkligen nödvändigt att åka till andra sidan jorden i sin jakt på den ultimata bilden. Allt fler researrangörer med kända naturfotografer lockar med den perfekta resan, många av dem har en sk “extra kvalite stämpel som ska borga för ett hållbart tänk”. /N.
Afrika, Indien eller Sydamerica.
Blir en bild så mycket bättre bara för att den är fotograferad i Afrika, Indien, Sydamerica,… Vad är det. som avgör om det arten eller om det är innehållet som gör bilden. Blir bilden så mycket bättre bara för att det är en snöleopard eller en tiger på bilden. Jakten på den perfekta bilden pågår hela tiden.
Vad är det som driver på denna trend, med exklusiva resmål. Är det arrangörerna eller är det önskan efter upplevelser av kunden?
Eco-turism
Den senaste trenden, fotografera den sällsynta snöleoparden! Visst det är ett coolt djur med en mycket effektivt kamouflering för att kunna smälta in i omgivningen, vilket den gör mycket effektivt, till nackdel för den som fotograferar. De få bilder jag sett på Snöleoparden, så är det mycket svårt att ens urskilja djuret.
Marknadföringen ligger i tiden inlindad med att det är bra för området att vi åker till platsen. Det är bra att vi reser dit! Vi stödjer människorna på plats! Det är bra.
I namnet av att du gör en god gärning om du reser till himalaya, du gynnar miljön du gör en insats för artens bevarande och för människorna som lever där.
Björn,Varg, Lo-djur, Järv, Örn
Hur många har någonsin sett en björn eller Varg, Lo-djur. Det är några få förunnat att fått se en varg, lodjur eller någotannat av dessa fantastiska Svenska nordiska djur i vilt tillstånd.
Så kallade “naturfotografer” oftast äldre män med en fet plånbok. De åker mer en gärna till andra sidan jorden och spenderar stora summor för möjligheten att fotografera vilda djur. Förr skulle man skjuta djuren och hänga trofen på väggen. Nu räcker det med en 70×100 förstoring.
För att vara lite rättvis så finns det faktiskt människor som har ett genuint intresse av att inte bara rädda djuren, utan de kämpar för vår existens.
Som inte enbart bryr sig om att pricka av nästa djur på listan. Utan de faktiskt engagerar sig i miljöfågor, de ser till att det händer. De bryr sig, de organiserar sig.
Problemen kvarstår dock. Sverige toppar listan, vi averkar mer skog än i Amazonas. Den Svenska skogen blir bara yngre och yngre. Gammal skog är snart är ett minne blott. Explorateringen av moder jord sker i allt snabbare takt.
Att vända trenden.
Varför annordnas det så få fotoresor i Sverige? Jag ställde den frågan till Annette Seldén Ordförande i Naturfotograferna för ett tag sedan:
Det ordnas en hel del resor i den nordiska naturen, men arrangörerna har ett jätteproblem, det finns knappt några större områden med orörd vild natur kvar (förutom i fjällen) där besökaren ges möjlighet att både fotografera och uppleva vilda djur.
Det låter som att ni redan har gett upp och att det är lättare med resor i utlandet…
Jakten på den perfekta bilden
Det finns resor inom Sveriges gränser det är oftast enklare resor, inte mindre intressanta för det men det märks att det är inte är det här man lägger krutet på.
Brutus har flera resor.
Gömslefotografering hemma på Brutus gård, rovfågel samt mård.
Havsörnsfotografering i Gysinge, Kungsörnar Hos Conny i norr.
Utbudet är inte alls lika stort och det satsas mindre på dessa resor, varför är så? Det kan bara arrangörerna svara på. Men det finns resor alla möjliga men man får leta lite mer för att finna dem.
En resa som verkar otroligt intressant och rolig finns i Norge.
Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka på hur våra handlingar påverkar miljön och att vi tar ansvar för vår påverkan. Vi kan göra skillnad genom att välja hållbara alternativ och stödja researrangörer och fotografer som tar ansvar för sin påverkan på miljön.