Om en bild_Talgoxar

Att lyckas med bilden

Vintern har äntligen kommit. Temperaturen ligger på ca -10°C, marken är täckt med ett tunt lager snö. Det är perfekt för fotografering. Ljuset är A och O för att lyckas med bilden, se till att utnyttja den lågt stående solen. Platsen jag valt ligger inte långt ifrån där jag bor, där finns det en gammal stubbe som jag har tänkt att använda till dagens bilder.

Att lyckas med bilden, talgoxe vid fågelmatning
Fågelmatningen Bilden: Ätande taloxe © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Förberedelser krävs för att lyckas med bilderna

Som ni kan se på bilden ovan så har jag förberett stubben med sådant som vinterns fåglar gillar att äta. När det är kallt ute så behöver fåglarna mer energi, fett är en bra energikälla. Därför har jag gömt jordnötter, solrosfrön samt smör allt för att underätta att lyckas med dagens bild

Nu är allt är förberett det nu återstår bara att sätta sig bakom kameran och invänta fåglarnas ankomst. Eftersom jag matar fåglarna regelbundet vid platsen så vet jag att fåglarna kommer att besöka stubben för eller senare.

Vad är en bra bild.

Att lyckas med bilden, talgoxe vid fågelmatning
Flygande talgoxe © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Alla förutsättningar finns, bra ljus med lågt stående sol. Maten vid stubben är på plats fåglarna flyger kors o tvärs nu återstår det för mig att lyckas med bilden. Redan innan så vet jag på ett ungefär vad för sorts bild jag är ute efter. Jag vill lyckas med att ta en bra bild på en flygande fågel sen hur själva bilden blir beror på hur de flyger. Sen om det är en blåmes, talgoxe eller någon annan småfågel har för mig ingen större betydelse.

Tålamod och uthållighet

Flygande småfåglar är enligt mig det svåraste som finns att fotografera. För att lyckas med bilden krävs det att ta många bilder. Få är de som lyckas sätta bilden på första försöket. Övning ger givetvis resultat, kanske inte på en gång men ge inte upp öva, öva och åter öva.

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.