Hur klär du dig bäst för att slippa frysa vintertid vid fotografering. Vilka är de bästa vinterkläderna, många är det som som ställer sig den frågan. Som alltid är det många faktorer som spelar in.
Vinterkläder
- Vid fysisk ansträngning
- Icke fysisk ansträngning
- Väder
Det är alltid lättare att klä sig vid fysisk ansträngning, det svåra är att inte klä sig för varmt. Det gäller här att klä sig enligt lagerprincipen, det är bättre med flera tunna plagg än ett tjockt. Hur många gånger har man inte stått o frusit utomhus under frilansuppdrag åt olika tidningar. Många gånger har man svurit, huttrat och pinat sig igenom timmar av köld. Händer o fötter som förlorat känseln på grund av kylan. Då är det inte lätt att fotografera. Med rätt vinterkläder hade jag sluppit det!
Lager på lager
Vinterkläders funktion är att hålla dig varm och torr och skydda mot väder och vind. Genom att klä dig i flera tunna skikt, i stället för ett tjockt plagg. Enligt lagerprincipen att bära kläder i olika skikt kan du reglera kroppstemperaturen efter ansträngning och väder.
Vinterkläder vid fotografering
- Ett tunt lager närmast kroppen underställ i merinoull som kan transportera bort fukt ock som inte kyler dig om du blir lite svettig.
- Det andra lagret ska absorbera fukt från det första lagret, där är ull att föredra
- Lager 3 är det värmande, beroende på ansträngning tas detta plagg på när ansträngningen är liten, och tas av när den är stor så regleras kroppsvärmen.
- Det 4e lagret ska skydda mot väder o vind, regn, snö och blåst. Plagget i detta lager gör vara rymligt med huva och även här bör det gå att ventileras med öppningar för att släppa ur överskottsvärmen.
- Sist men inte minst, så kan det behövas ett förstärkningsplagg när du sitter still. Det gör man ofta som fotograf. Här kommer ylletröjan väl till pass, även Jervenduken Hunter fjäll som jag använder ofta. Det är verkligen ett förstärkningsplagg vid kyla och dåligt väder.
De bästa vinterkläderna vid fotografering
Det svåraste att skydda är ansikte, händer sist men inte minst fötterna. Men som fotograf tycker jag att händerna är värst att skydda samtidigt som att det ska gå att jobba med kameran. Alla vet att fingervantar inte fungerar så värst mot kyla. Men det är det jag som fotograf måste använda för att kunna hantera min kamera.
Fingervantar eller tumvantar
Inom kort så kommer det en test av vantar, det fins bra funktionella fingervantar som fungerar tillsammans med kameror till och med de som har programmerbara knappar och pekskärmar. En test kommer inom kort, håll ut !!! Vill du ha förhandsinformation så maila mig men då blir det i början på test. Med andra ord inget fullständigt betyg.
För några år sedan var jag på jobb uppe vid Kebnekaise och Tarfaladalen, med mig hade jag en mycket kunnig guide. Han berättade för mig. En gång när han guidade en man som förlitade sig på för mycket tekniska attiraljer, el vantar, sulor mm. När batteriet var förbrukat vart det kört, han var tvungen att värma fötterna i guidens armhålor. Använd beprövad utrustning!
Kängor
Som med allt annat när det gäller kängor så beror det på om du rör dig eller står stilla, skoteråkning eller liknande där kravet att gå inte är lika stort. Där kan man använda större klumpiga stövlar gärna med filtfoder och en kraftig tjock sula. Till sist, ska du gå? Se då till att använda bekväma kängor, rymliga så du får plats med extra sockor.
Källa: STF
Lämna ett svar