mata vinterfåglarna. Rödhake

Så skyddar du händerna vid kyla

och hittar du de perfekta varma handskarna för vintern. Hur skyddar du dem bäst när det är kallt? Redan vid temperaturer under +5 ° blir det kallt att hålla i kameran. Kylig väder samt kalla vindar, mer krävs det inte för att fingrarna förlorar känseln. Tänk också på att kylan i kombination med en kall kamera gör att händerna kyls ner snabbare och att du riskerar köldskador.

Vid ytlig köldskada bildas iskristaller i hudcellerna och ibland även i djupare hudlager. Huden blir vitprickig eller vit och känseln försvinner. Ytliga skador läker oftast av sig själv, nedsatt känsel brukar i regel återgå till det normala efter ungefär 12 – 24 timmar. Så hur skyddar du dina händer vid kyla?

En kroppsdel som har varit förfrusen är extra känslig och kan lätt bli köldskadad igen. Var därför extra försiktig med att utsätta kroppsdelen för kyla tills skadan har läkt.

Källa: 1177 

Hur skyddar du händerna vid kyla

Man blir mycket känsligare för kyla när man är äldre, att skydda sina händer blir allt viktigare. Med dagens avancerade kameror så blir det allt svårare att skydda sig mot kylan. Kameror har små reglage, knappar och tryckkänsliga skärmar. Vilket medför att det blir omöjligt att använda stora varma vantar. Det gör att du inte kan manövrera tryck känsliga skärmar.

Liners, layer 1 en tunn innerhandske . Lager 2 är en lite kraftigare vante eller handske som du har över det första lagret.Där du kan komma åt kamerans reglage genom att fälla upp den övre delen på pekfinger och tumme. Slutligen lager3 ger ett skydd mot väder o vind, med tillräckligt rymliga vantar för att kunna trä över hela handen. Även den öppningsbar så du kan få ut fingrarna.

Test av handskar

Jag vill tillägga att det inte är en vetenskaplig test av handskarna. Men med över 30 år som fotograf så är det många gånger som jag svurit, över stelfrusna fingrar! Det är viktigt att skydda dina händer mot kyla. Det är svårt att hitta bra handskar som fungerar att hantera kamera med. Hitils har jag testat två märken.

The Heat Company och Vallerret Photography

  1. WIND PRO LINER
  2. SHELL FULL LEATHER
  3. Markhof Pro V3 Photography Glove
  4. Alta Overmitt Black

Så hittar du de perfekta varma handskarna för vintern

  • Passform
  • Funktion
  • Väder och vind

The Heat Company

Så skyddar du händerna vid kyla, wind PRO LINER

Fingerhandsken Wind pro liner sitter som gjuten på handen. Det är en layer 1 handske som klarar sig bra vid mildare väder. Den ska användas som den är. Handsken fungerar bra med att manövrera små knappar och det är inga problem med tryckkänsliga skärmar. Vid kyligare väder kan man använda handvärmare. De stoppas i en ficka på handryggen. Vid kallare väder använder ett ytterligare ett lager, layer 2.

Så skyddar du händerna vid kyla

Fingervanten Shell full leather är I getskinn. Den sitter bra på handen och har en dragkedja i hand. Det gör det möjligt att trä ut fingrarna toppen viker man tillbaks fästen med en magnet så det är ur vägen. Lika så med tummen. En smart sak med tummen är när den är stängd så ligger det en kardborre flik över så att det inte blir en glipa får kyla kan komma in. Den har även den en ficka för handvärmare på ovansidan vid fingrar, mycket bra vid kalla temperaturer. Elastiska handledsremmar Mycket vind- och vattenavvisande

Vallerret Photography

Fingerhandsken Markhof Pro V3 Photography Glove, en handske som är mer som en lager 2 men ändå inte, då pekfinger och tumme viks upp. fäst även den med magnet för att vara ur vägen. Redan när man sätter på sig denna handske, känner jag att den är betydligt tjockare. Den är rentav för tjock för att komma åt knapparna vid sidan om objektivet. Har du inget behov av det så fungerar handsken utmärkt. Ett extra fack på handloven finns en nyckel för att fästa eller ta bort stativplatta med spårskruv. Eller lägga in värmepåse. Ett minus är att hålen för att trä ut tumme och pekfinger glipar lite när finger inte är ute.

Alta Overmitt Black Tumvantar stora och rymliga. Lager 3 Definitivt varma. Den har en typ av handsksele när man inte behöver använda dem. En rem eller rättare sagt en form av sele som man bara trär över huvudet remmen för varje vante är fjädrande så man lätt kan tvinna dem på ryggen så det inte är i vägen. Smart och praktiskt. Även dessa vantar har en öppning i hand med dragkedja dock ej öppningsbar tumme som jag tycker är ett minus. Lätta att dra på samt gott om utrymme för handvärmare i vanten. De har faktiskt blivit mina favoriter de är lätta att ta på och av även när man har bylsiga kläder.

Slutsats.

Vad är en bra fotohanske? Helst ska den inte märkas över huvudtaget, tyvärr så är detta givetvis inte möjligt. Men för att lyckas hålla värmen är det viktigt att klä händerna i fler lager. Vid ansträngning behövs inte lika många lager på händerna som när du sitter still.

De fotohanskar/ vantar som jag provat i kyla är av hög kvallite de har sina fördelar och nackdelar med överlag bra produkter. Men de som passade mig bäst är de från The heat company en mycket bra produkt. Vallerret Photography ligger inte långt efter, tumvantarna suveränt sköna dock tyvärr lite otympliga

Länkar: The Heat Company och Vallerret Photography

Nästa test blir med eluppvärmda tunna handskar.

Länk till eluppvärmda handskar

Så hittar du de perfekta varma handskarna för vintern

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.