Den fridlysta snoken

Den fridlysta snoken

Snokens latinska namn är Natrix Natrix, det trivs nära vatten och är en utmärkt simmare. Vattensnok och snok är samma art. Vet du att snoken är vår längsta orm och kan bli upp till 1,3 meter.Kännetecken, Ormen har runda pupiller ofta ett gult/ vitt fält bakom huvudet och det har stora fjäll. I Sverige är snoken fridlyst, man får vare sig skada eller döda den ej heller fånga det utan speciellt tillstånd.

Snok simmande i vattnet © Foto: Roger Vikström / Rvbild

På grund av landskapets förändring så minskar förekomst i Sverige. Orsakerna är många men en är att det finns för få gödselstackar och komposter där snok honan kan lägga sina ägg. Ormen har löst det på ett bra sätt honan lägger sina ägg i en gödselstack eller kompost där förmultningen ger mycket värme och skyddar äggen.

Lersjön i Södermanland

I mitten av Lina naturreservat ligger lersjön, det är en populär plats med fina stigar och ett fågeltorn. Sist jag var där så pågick arbetet för fullt för att göra ordning grillplatser bänkar samt att fylla på ved. Det är många som tar en kvällspromenad grillar vid grillplatserna eller bara njuter av den vackra naturen.

Det jag gillar med Lersjön är att de har en flytbrygga så att man som fotograf kan komma relativt nära vattenytan. Minus är den parkbänk som är fastskruvad på den. Så den är tyvärr inte avsett som fotoplats, hursomhelst så kan man nyttja den som det.

Den fridlysta snoken
Snok simmandes i vattnet över näckrosblad © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Fridlyst snok i vattnet

Bilderna blir så mycket bättre när man kan ligga nära vattennivån. Oavsett vad man fotograferar, det kan vara allt från blommor o insekter eller helt enkelt den man tycker är vackert. Jag hade en tanke när jag åkte dit att fotografera Sothönan med sina ungar eller Svarthakedoppingen. Det var mycket dålig aktivitet på fåglarna där jag låg på bryggan. Under långa stunder händer absolut inget, men solen värmer miljön är vacker. Koltrastarna sjunger så vackert, på andra sidan sjön så jagar sothönsen varandra försvarar sina revir.

Sländor
Sländor © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Det blir inte alltid som man tänkt sig.

En av anledningarna till att jag åkte till lerskön igår var för att se Svarthakedoppingen med sina ungar. Med inga ungar i sikte ännu så får åta till baka en annan dag. däremot så sig jag mycket snokar tre stycken små snokar med en längt på kanske 30 cm . De föddes förmodligen förra året. Men de är så vackra när de glider fram i vattnet.

Svarthakedopping
Svarthakedopping © Foto.Roger Vikström / Rvbild

Läs mer om snokar här


Kommentarer

2 svar till ”Den fridlysta snoken”

  1. Underbara snokbilder Roger, gillar speciellt den gröna speglingen i vattnet som bryts till blått av ormens vågrörelser.

    1. Tack 🙏 det var en ren slump att jag kunde ta bilderna. En glad överraskning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.