Bättre bilder vid fågelmatningen, nyfiken hackspett

Skapa fantastiska bilder vid fågelmatningen.

Att skapa fantastiska fågelbilder vid fågelmatningen, är inte bara en passion. Det är en chans att föreviga naturens skönhet. Från att välja rätt utrustning och plats till att förstå ljusförhållanden och utmana din kreativitet. Tillsammans kommer vi utforska hur du får dina bilder mer levande. Häng med när jag ger dig lite tips, hur du förevigar skönheten vid din fågelmatning

Utforska din fotoutrustning

Det är inte nödvändigt att investera i den dyraste kameran när du vill ta vackra fågelbilder. Först är det mycket viktigare att du behärskar din fotoutrustning samt utnyttjar den effektivt. För det andra att kameran ger dig möjlighet att finjustera inställningarna manuellt, det ger dig överlägset mer kontroll över dina fotografier. Dessutom ett objektiv med en passande brännvidd är en ovärderlig tillgång för att närma dig dina fjäderbeklädda motiv utan att störa dem.

Skapa fantastiska bilder vid fågelmatningen, nötväcka
Lågt stående sol, nötväcka med mat i näbben © Foto Roger Vikström / Rvbild

Välj den perfekta platsen.

Nu när du har din utrustning redo är det dags att välja den bästa platsen för fågelmatningen. Försök att hitta en plats som ger dig bra vy över fåglarna och omgivningen. Tänk på bakgrunden, undvik störande element som kan förstöra balansen i bilderna.

Skapa fantastiska bilder vid fågelmatningen, Trädkrypare söker mat
Utnyttja miljön runt din matning, trädkrypare med höstfärger i bakgrunden © Foto Roger Vikström / Rvbild

Tålamod är nyckeln

Att fotografera fåglar kräver mycket tålamod. Sätt dig bekvämt i närheten av fågelmatningen eller på en naturlig plats där du vet att fåglarna brukar komma. Sen är det bara vänta på fåglarna, var beredd på att det kan ta tid innan de vågar sig fram till matningen. Oftast lär de sig snabbt att du är ofarlig.

Använd stativ eller stöd

Jag sitter för det mesta helt öppet, de flesta fåglar är ganska orädda. Om du vill fotografera nötskrikor så är det väldigt vaksamma då är ett litet tältgömsle, camouflage-nät eller liknande komma väl till pass. För det mesta så räcker det gott och väl att vara försiktig, plötsliga rörelser bör undvikas.

Talgoxar
Två talgoxar © Foto Roger Vikström / Rvbild

Ljus och tid på dagen.

Ljuset spelar en avgörande roll i fågelfoto. Mjukt, naturligt ljus på morgonen eller sent på eftermiddagen ger ofta de bästa resultatet. Undvik hårda skuggor mitt på dagen, då de kan göra dina bilder mindre tilltalande. Dock finns det ingen regel utan undantag.

Fokusera på ögonen.

När du tar bilder av fåglar bör skärpan ligga på ögonen . Det ger dina bilder liv och skapar en direkt kontakt med ditt motiv, ett litet blänk i ögat förstärker den känslan.

Bråkande nötväckor
En nötväcka skrämmer iväg en rivaliserande nötväcka från maten. © Foto Roger Vikström / Rvbild

Miljön är avgörande.

För att göra bilden mer intressant planera miljön runt matningen. Välj en plats som erbjuder naturliga element. Vackra träd, buskar, grenar skapar en naturlig bakgrund. Undvik stökiga bakgrunder som tar bort fokus från motivet; i stället kan du leta efter naturliga element i skogen. Stubbar samt vackra grenar är effektfullt, borra hål på väl valda platser för att gömma maten.

Fåglar äter en mängd olika saker, inklusive frön, nötter, äpplen och ostkanter. Att erbjuda en varierad meny lockar fler arter till matningen och ger dig möjligheten att fånga olika fågelarter på bild.

Utmana dig själv.

Om du vill utmana dig själv och förnya din fotografering, överväg att experimentera med olika typer av bilder. Tänk utanför boxen och leta efter intressanta ögonblick att fånga, som fåglar som bråkar, flyger eller utför andra spännande beteenden.

Att fotografera småfågel är inte lätt, vissa arter är givetvis svårare än andra för de sitter inte still. Det är en av fördelarna med att använda mat, de kommer för att äta. Ofta tar det samma väg till maten, sätter sig på samma plats. Utnyttja det.. Lär känna dina fåglar och dess beteende. Kolla in snygga bilder från Lasse Wihlens rovfågel matning

Nötväcka med en jordnöt

Dålig ljus och höga Iso

En viktig aspekt att tänka på är ljusförhållandena. Små fåglar är svåra att fånga på bild, och ibland kan du behöva använda höga ISO-inställningar, särskilt när det är dåligt ljus. Detta kan dock leda till brus i bilderna, så se till att du exponerar korrekt för att minimera brusets påverkan på bildkvaliteten.

Iso på 6400 är inte ovanligt allt som oftast kan det bli avsevärt högre. Höga Iso-tal medför mer brus i bilderna. Det är viktigt med väl exponerade bilder som gör bruset mindre.

Sammanfattningsvis, fågelfotografering vid fågelmatningen kan vara en underbar och givande upplevelse. Med tålamod, förståelse för din utrustning och kreativitet kan du skapa fantastiska bilder som fångar naturens skönhet och fåglarnas mångfald. Utmana dig själv att utvecklas som fotograf och upptäck nya sätt att berätta historier genom dina bilder. Övning och tålamod kommer att leda till bättre bilder vid fågelmatningen. Lycka till!

Större hackspett
Högt Iso 6400 tid 1/500 f 5,6 brusreducerad © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Skapa fantastiska bilder vid fågelmatningen i kameran

Vidare, det finns verktyg för att minska bruset i dina bilder, det gör stor skillnad. Men om du skickar in bilder till bildbyråer eller liknade, ta reda på deras regler, TT, Getty images tillåter inte Ai manipulerade bilder. Var noga med att kolla regelverket för dessa. Samt att det skadar aldrig att vara extra tydlig, speciellt om du ändrar något i bilden.

Slutligen en del kallar sig bildkonstnärer för att slippa förklara sig. Samtliga bilder på min sida som innehåller djur, kan vara brusreducerade. Tidigare gjorde jag det själv manuellt, numera använder jag Topaz Ai. Jag ändrar aldrig någonsin innehållet i bilderna.Skapa fantastiska bilder vid fågelmatningen gör jag i kameran ej på annat vis.

Tofsmes
Skogens punkare Tofsmes © Foto Roger Vikström / Rvbild

Till mina texter tar jag hjälp av ChatGPT.

Övning ger färdighet. Lycka till!

Nya Topaz Photo AI 2,0 Köp här

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

3 svar till ”Skapa fantastiska bilder vid fågelmatningen.”

  1. I början, 1996, när vi flyttat hit där vi bor nu, fick vi mata fåglarna. Nu får vi inte det längre på grund av råttor. Jag saknar det väldigt, för det var så roligt att studera fåglarna. Tycker att fåglarna minskat i antal över lag. Åtminstone tycker jag att jag såg fler fåglar förr.
    Fantastiskt fina bilder!

    1. Ja i bostadsområden brukar det inte vara så populärt med fågelmatningar.Du kanske har en skog i närheten, där kan du säkert sätta upp en fröautomat. Vad roligt att du gillar mina fågelbilder, tack!

  2. Jag skrev en kommentar här förut men den verkar ha försvunnit. Gör ett nytt försök. Vi får inte mata fåglarna här där vi bor på grund av råttor. Väldigt tråkigt tycker jag. I början när vi bodde här så matade vi dem. Det är så roligt att studera fåglarna. Jag tycker man ser färre fåglar över lag nu.
    Fantastiskt fina fågelbilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.