Dags att mata fåglarna

Att mata fåglarna, nötskrikor

Att mata fåglar är både en avkopplande och värdefull syssla, särskilt under hösten och vintern. Men hur länge ska man egentligen fortsätta att mata dem? Är det en året-runt-aktivitet, eller bör det ske endast under vissa tider på året? I denna artikel ger vi dig en tydlig guide och praktiska tips som gör det lättare att veta när och hur du ska sätta igång. Dags att mata fåglarna och skapa en välkomnande plats för våra fjäderklädda vänner!

Säsong och plats – avgörande faktorer

När du funderar på hur länge du ska hålla igång matningen är det viktigt att tänka på årstiden och din geografiska placering. Det är tid att mata fåglarna från tidig höst till vår om du bor i en kallare del av Sverige, där det finns begränsat med naturlig föda under vintern. På mildare platser kanske det bara är nödvändigt att mata fåglarna under kortare perioder. Oavsett var du bor, är det viktigt att komma ihåg att fåglar är självständiga varelser och klarar sig oftast bra på egen hand, men mat vid rätt tidpunkt kan göra stor skillnad för deras överlevnad.

Fördelar och risker

Fågelmatning ger många fördelar, men det finns också vissa risker. Genom att mata fåglarna med näringsrik mat som solrosfrön och jordnötter hjälper du dem att hålla energinivån uppe under kalla månader. Men använd inte bröd eller matrester – det kan locka till sig skadedjur som möss och råttor. Håll rent kring matningsplatsen och använd foderautomater som minskar spillet och risken för smittspridning. När det är hög tid att mata fåglarna, se till att välja rätt produkter och hålla allt i ordning.

Börja tidigt på hösten

Det är bra att komma igång redan i oktober, så att fåglarna vet var de kan hitta mat när vintern närmar sig. Genom att använda foderautomater med små hål och sittpinnar ser du till att små fåglar som talgoxar och blåmesar kan få i sig maten utan att det spills. Sprid också ut lite frön på marken för markätare som koltrastar. På så sätt är det inte bara hög tid att mata fåglarna, utan även ekorrar kan dra nytta av din matning.

De första på plats

Dags att mata fåglarna., nötväcka
Nötväcka © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Nötväckan är ofta en av de första som hittar till matplatsen. Den är en flitig fågel som flyger fram och tillbaka mellan foderautomaten och träden, där den gömmer sina frön under bark. Den kan också klättra både uppåt och neråt längs stammarna, något som få andra fåglar klarar. När det blir tid att mata fåglarna, räkna med att nötväckan kommer tillbaka, speciellt om du serverar jordnötter och solrosfrön.

Dags att mata fåglarna.
Nötväcka © Foto Roger Vikström / Rvb

Vilka fåglar kommer på besök

När det blir dags att mata fåglarna, är det inte bara talgoxar som kommer på besök. Blåmesar, nötväckor, större hackspettar och även nötskrikor brukar dyka upp. Nötskrikan är en färgglad fågel, medan den mer sällsynta trädkryparen kan vara en överraskning på matplatsen.

Dags att mata fåglarna.
Nötväcka © Foto Roger Vikström / Rvbild

Enligt miljöbalken är skadedjur ur en hygienisk synpunkt en risk för människors hälsa

Att mata fåglarna. Domherre i vinterlandskap
Domherre hane i snölandskap © Foto: Roger Vikstrom / Rvbild

Oönskade gäster

Om man beslutar sig att mata fåglarna så gör man det med fördel i närheten av där man bor. Tillräckligt långt ifrån bostadshuset så att möss o andra oönskade gäster inte tar sig in i huset. Men tillräckligt nära som man enkelt kan fylla på när maten tryter vid matningsplatsen

Höstens alla fåglar
Trädkrypare © Foto Roger Vikström / Rvbild

På menyn

Det som det är mest åtgång på är skalade jordnötter, Solrosfrön samt talgbollar i nämt ordning. På menyn står även viltfågelblandning som de flesta av mina gäster ratar än så länge. Nötter o osaltat smör gillar Större hackspettarna som kommer samt givetvis nötskrikorna

Ekorre vid min fågelmatning
Ekorre. © Foto Roger Vikström

Barn gillar att se på när jag matar småfåglarna

Det är inte bara fåglar som besöker matningen i Slagsta norra Botkyrka, en dag när jag fyllde på solrosfrön hade jag ett helt gäng med förskolebarn som publik, det var verkligen nyfikna och ställde en hel drös med frågor. Jag vet att det är två förskolor som regelbundet kommer besök. Åtminstone den ena förskolan har fågelböcker med sig så att barnen får lära sig vilka småfåglar som kommer på besök. Nytt för i år , en förskoleklass kommer att besöka mig o matningen i vinter. Roligt både för dem o mig, då jag kan berätta o kanske svara på deras frågor

Avslutande tankar

Att veta när det är dags att mata fåglarna beror på dina personliga preferenser, din plats och säsongen. Det är en givande aktivitet som inte bara hjälper fåglarna genom kalla perioder, utan också skapar en härlig atmosfär i din trädgård. Var uppmärksam på eventuella risker, håll rent och se till att njuta av alla de fåglar som kommer på besök.

Foderleverantör som jag använder Pippifoder

pippifoder

Skänk gärna ett bidrag till fågelfrön: paypal

Sist men inte minst. det är inte olaglig att mata småfåglar i skogen.

Relaterade inlägg:

Olagligt att mata småfåglarna, läs mer på natursidan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Logo brevlåda

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.