Fotografera och artbestäm, Bålgetingblomfluga Volucella inanis

Fotografera och artbestäm

Fotografera och artbestäm, bildsöks tjänsten från artportalen gör det mycket enklare att artbestämma insekter och växter. Jag har skrivit om det i ett tidigare blogginlägg. Insekter och andra läskiga kryp.

I lördags sken solen och det var varmt ute, jag passade på att ta tillfället i akt när insekterna lockades av de blommor som slagit ut i vårvärmen.

Snödroppar

De vita snödropparna lockade många insekter, Vissa såg ut som bin, andra som svarta myror med vingar. Jag lade ut bilderna på min Facebooksida, i hopp om att någon kan säga vad de heter.

Bild sök

Sen kom jag ihåg att jag skrivit om detta i ett tidigare inlägg. Letade snabbt fram inlägget. se nedan

Nu har SLU Artdatabanken lanserat beta-versionen av sök med bild, en ny funktion för artbestämning på Artfakta. Du kan redan nu prova att ladda upp bilder, artbestämma och lämna synpunkter för fortsatt utveckling.

SLU-nyhet
Fotografera och artbestäm
Gyllensandbi Andrena nigroaenea © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Fotografera med macro

Jag är relativt ny på att fotografera insekter. Det är en helt ny värld som öppnar sig, när man ser de små insekterna i sökaren. Om du inte visste att de fanns där på grund av ditt intresse, hade du inte lagt märke till dem. Än mindre haft kunskapen om vad de heter, på sin höjd kanske skilja på ett bi och en geting.

Fotografera och artbestäm med bild sök

Om man vill hitta alla sina bilder när man sparat dem. Då är det en fördel om man har skrivit namnet på insekten man har fotograferat speciellt om det finns många bilder i arkivet.

Vidare är det roligare om man vet namnet på arten, som lyckats att fånga på bild. Då kan man nämligen läsa och lära sig mer om dem. Att fotografera blir mycket roligare om man vet vad det är man fotograferar.

Fotografera och artbestäm. Storslamfluga
Storslamfluga © Foto Roger Vikström / Rvbild

Bilderna på insekterna

Samtliga bilder är namngivna med tjänsten sök med bild. I inlägget så är det en sida från norska artfakta, det har kommit en svensk variant som du kan kolla här: Sök med bild

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

2 svar till ”Fotografera och artbestäm”

  1. Så rätt Roger, om de inte har ett namn så finns de ju inte, utan blir bara en anonym insekt. Var tar då mångfalden vägen?

    1. Den utan namn existerar dessvärre inte den förblir anonym. Mångfalden utan existens