Brusiga oskarpa bilder

Brusiga oskarpa bilder

Att fotografera i svåra förhållanden är inte alltid enkelt. Bilderna kan lätt bli suddiga eller brusiga, särskilt under den mörka perioden när ljuset är otillräckligt. Det är vanligt att bilderna innehåller mycket brus under sådana omständigheter. När ljuset är dåligt försöker man ofta kompensera bristen genom att öka iso-värdet, vilket resulterar i ökat brus i bilderna. Att använda längre slutartider kan vara ett alternativ, men det kan leda till fler oskarpa bilder.

Fotografer som var aktiva under filmens tid använde oftast diafilm eller negativ färgfilm i sina kameror. Vissa använde även svartvit Tri X film, där kornighet accepterades på ett annat sätt. Bilderna fick mer karaktär och en dokumentär känsla med svartvit Tri X film. På 90-talet revolutionerade Fujifilm fotografin genom att introducera sin 800 iso film, vilket möjliggjorde användningen av färgbilder, särskilt inom dagstidningsbranschen.

Sedan Millenieskiftet har jag använd digitalkameran som mitt enda verktyg i min yrkesroll som fotograf. Den digitala bilden har mer eller mindre alltid varit känslig för brus. Oskarpa bilder, orsakas mest av handhavande fel, med vissa undantag. Om kameran inte beter sig som den ska kan bilderna givetvis också bli oskarpa, mer om den en annan dag.

Exempel på Brusiga oskarpa bilder

Jag börjar med ett handhavandefel, antingen för att man helt enkelt inte hinner med eller för att kameran inte gör det. Vanligaste felet är dock helt enkelt att slutartider är för långa, eller att man inte panorerar rätt. Se bilden nedan, det är en bild som jag aldrig skulle publicera. Med ett undantag, om det var den enda bilden som tagits på en viktig nyhetshändelse.

Oskarp bild

Brusiga oskarpa bilder
Oskarp bild på flygande skäggmes © Foto Roger Vikström

Med små enkla medel som jag faktiskt inte trodde skulle vara möjligt. Exakt samma bild behandlad med Topaz Photo AI ger ett helt annat resultat. Den är inte perfekt men den fungerar att använda. Se nedan. Bilder som man tidigare slängt går nu helt plötsligt att använda. Sämst effekt ser man på vingarna som inte ser naturligt ut.

Skäggmesen trivs i vassen
Behandlad bild med Topaz Photo AI © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Brusiga bilder

Svagt ljus och hög ISO leder till brus i bilden, vilket också kan bero på en underexponerad bild. Nedan visas bilden före behandling med Topaz Photo AI.

Brusiga oskarpa bilder
© Foto Roger Vikström/ Rvbild

Bilden nedan är brusreduserad och även skärpt med Topaz Photo AI

Brusiga oskarpa bilder

Som fotograf är Topaz numera ett oumbärligt verktyg för att reducera bruset i mina hög ISO-bilder. Stöd mig genom att använda länken nedan vid köp. Jag vill tillägga att jag inte använder detta verktyg för dokumentära bilder till TT- bild eller Getty.

logga

Nya Topaz Photo AI Köp här

Logo brevlåda

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.