kattuggla

Ugglespaning

Det går att se ugglor under dagtid och att höra dem dygnet runt. I slutet av februari samt en bit in i april finns det större möjligheter till ugglespaning och att höra ugglor sena kvällar.Parningstiden för ugglor infaller redan i början på året.

På ugglespaning i Stockholm.

Det finns många platser att lyssna eller se ugglor runt Stockholm, bland annat i Nationalstads parken. Visste du att det häckar över 100 fågelarter i parken. Som dessutom firar 25år som nationalstadspark i år . Tyvärr så har de guidade fågelskådarturerna på tisdagarna i Nationalstadsparken ställts in, fram till den 28 april. På grund av coronapandemin. Men det hindrar inte att du kan gå ut på en egen promenad för att lyssna.

Ugglespaning i Kristinebergs slottspark
Kattuggleunge © Foto: Roger Vikström

Kristinebergsparken.

Eleverna på Kristinebergsskolan har haft möjlighet att följa ugglorna på skoltid, sen i februari har de kunnat se de häckande kattugglorna från skolans matsal. Numera kan de följa de fem nyligen flygga ungarna när de sitter i träden i Kristinebergs slottspark då de lämnade boet redan för drygt en vecka sedan.

Typiska kännetecken:
37 – 43 cm. Vingspann 81 – 96 cm. En av våra vanligaste ugglor. Framför allt en nattfågel men visar sig även om dagen då den sitter och vilar uppe i ett träd. Dräkten varierar kraftigt, från klart rödbrun till gråvit. Hela dräkten är fint vattrad och streckad med mörkgrått. Flykten är rak med ganska raska vingslag ofta följt av raka glidningar. Vingarna ganska korta och rundade. Källa: Fågeln.se


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: