Fotografera i Hjälstaviken

Hjälstaviken är en av Sveriges mest kända fågelsjöar och populär att fotografera i. Förr var Hjälstaviken en vik i Mälaren men är numera är det en grund lerslättssjö. Speciellt vid vår och höst rastar ett stort antal fåglar vid hjälstavikens naturreservat, på väg norr eller söderut beroende på årstiden. Det är mycket populärt plats att fotografera samt att skåda fågel på.

Fotografera i Hjälstaviken
Hjälstaviken © Foto: Roger Vikström

I skydd av vassen

Många fåglar stannar kvar över sommaren för att häcka i den vassrika sjön, Skäggdopping är en av fåglarna som bygger bo i skydd av vassen. Småfåglar som skäggmes, vassångare mm drar nytta av vassen som de tar skydd i och bygger bon. Det finns även flottar som ligger i vattnet som fisktärnor häckar på. De är tacksamma att fotografera från gömslet i Hjälstaviken

Arg fisktärna
Arg fisktärna går till anfall © Foto: Roger Vikström
Fotografera i Hjälstaviken Arg tärna

Fisktärnan hämnas på fiskmåsarna. Störst går först tänkte kanske de bägge fiskmåsarna, när de försökte att ta platsen som fisktärnorna valt för att bygga sitt rede. Men ack vad de bedrog sig, först så gjorde tärnorna arga utfall mot måsarna, när det inte tycktes hjälpa tog tärnan pricksäkert till sitt andra vapen. Trots överlägsen i storlek och styrka fick de bägge fiskmåsarna ge upp kampen om flotten. Fototillfällen som gav denna bild ges om man bara ger sig till tåls och har tålamodet som krävs. Bilden är tagen vid gömslet i hjälstaviken strax utanför fanns en flotte, den hade dessvärre flyttat på sig sist jag var där.

Ögonblicket kommer som en snigel men försvinner som en blixt

Bra för fågelfoto

Det en bra plats för att fotografera fåglar i Hjälstaviken i gömslet kan man spendera många timmar med att träna på att fotografera fisktärnor i flykten. På den långa spången i vassen finns den vackra skäggmesen och om man har tur kan lövsångaren visa sig. Sen om man är uppmärksam och har tur flyger kärrhöken tätt över vassen. På artportalen rapporteras det dagligen om olika fågelfynd från Hjälstaviken gå in o se om just din favoritfågel finns med på listan.

Ständigt på vakt

Flygande kärrhök
Brun Kärrhök © photo: Roger Vikstrom

Det är även en tacksam plats för rovfågel som lätt kan finna sina byten i vasshavet. Havsörnen är en flitig besökare även kärrhöken som man kan se flyga över den täta vassen på jakt efter mat. För oss mänskliga besökare finns det fina stigar att gå på, använd även spången som går genom vassen mellan kvarnberget och parnassen. 

Man lär sig varje dag

Jag lärde mig något nytt sist jag var på besök vid Hjälstaviken. Att kunna se skillnad på silvertärna och fisktärna. Fisktärnan har svart näbbspets, längre ben och ljusare undersida och vit hals. Hos en sittande fisktärna ser man att vingspetsarna är lika långa som stjärtfjädrarna. Visste du att Silvertärnan är den Svenska fågel som flyttar längst den övervintrar vid drivisbältet utanför Antarktis.

Två fisktärnor
Fisktärnor © Foto: Roger Vikström

Länkar. Artportalen


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: