Den bruna kärrhöken en utpräglad slättsjö fågel

Brun Kärrhök
Brun Kärrhök © photo: Roger Vikstrom

Den bruna kärrhöken  

Arten består av Brun kärrhök, Blå Kärrhök, Ängshök.  Vingbredden på den bruna kärrhöken är ca 1,15 – 1,4 meter. Det är en ganska slank rovfågel. Ofta ses den patrullerande vid vassar och omgivande åkermarker. Den glidflyger med vingarna ofta ganska högt, som i ett V på jakt efter föda den kan även ses ryttlande över vassen i sin jakt på lämpligt byte.

Brun kärrhök
BRUN KÄRRHÖK © photo: Roger Vikstrom

Den bruna kärrhöken är en utpräglad slättsjöfågel. I Sverige häckar ca 2 600 och 3 400 individer och anses livskraftig. Dock finns det ett antal hot mot fågeln, tex jakt under flytten över Medelhavsregionen. Samt att de är känsliga av förgiftning från blyhagel samt att de är mycket störningskänsliga under häckningsperioden.

När den kommer för att leverera mat till honan så kan man få se lite akrobatiska trick. Hanen släpper bytet från högre höjd än honan, hon vänder sig på rygg och fångar bytet med klorna.

Brun kärrhök
Brun Kärrhök© Foto: ROGER VIKSTRÖM

Kyrksjön

Sedan slutet av 1800-talet har Kyrksjön mellan Grödinge kyrka och Snäckviken i Saltsjön varit närmast torrlagd och mer eller mindre övervuxen.  Numera har det blivit en fin återskapad våtmark där gäddor från Östersjön kan gå upp att leka. De gånger jag har varit där så har jag ofta sett den bruna kärrhöken patrullera över våtmarken. Där finns även gott om andra fåglar som vadare och sjöfåglar. Vid våtmarken finns även ett fågeltorn som mest används av fågelskådare. Fågeltorn är säker bra om man vill skåda fågel, men för fotografer fungerar det absolut inget vidare. Som fotograf vill man framför allt komma ner i samma nivå som fågeln om möjligt.

Den bruna kärrhöken är en utpräglad slättsjöfågel
Brun Kärrhök © photo: Roger Vikstrom

Skårbydammen

Vid Skårby intill Bergaholmsvägen ligger en återskapad våtmark.Som fotograf kan det vara svårt att få till bra bilder på de vadare och sjöfåglar som finns i den återskapade våtmarken. Då det är svårt att komma ner i rätt nivå utmed vattnet. Däremot så om man har tålamod och sitter strategiskt placerad så kan man få till bra bilder på den Bruna kärrhöken.

Fakta om Kärrhöken

Last Updated on 2021-09-16 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

2 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.