Örnnästet i kalvträsk,

Örnnästet i Kalvträsk

Kalvträsk, kallt, tyst, mörkt, med en folkmängd: 56 (2005).Vad är det då som drar fotografer från hela världen dit. Örnnästet i Kalvträsk, den enastående naturen och möjligheten att fotografera kungsörn i gömslena hos Conny Lundström i Kalvträsk. Även andra djur beroende på årstid.

Hej Conny för dem som inte känner till dig, vem är du?

Örnnästet vid kalvträsk, Conny Lundström vid lägereld
© Foto Conny Lundström vid lägereld

Jag är uppvuxen i byn Kalvträsk, Västerbotten, där mina föräldrar hade ett jordbruk och min far även arbetade som kyrkvaktmästare. Efter grundskolan fick jag anställning som skogsarbetare, något som jag jobbade med i cirka 10 år. Efter en del andra jobb under livet gick jag tillbaka till skogen och blev skogshuggare ytterligare några år innan jag satsade allt på foto. Jag är självlärd som fotograf. Under en hel del resor jag gjorde i yngre år, bland annat till Kanada och Alaska, började jag fotografera mest för dokumentation men intresset växte snabbt. Snart tog det över mitt dittills största intresse, jakten, som jag sedan helt upphörde med. Numera ”jagar” jag uteslutande med kamera

Kan du berätta hur det hela började?

Kungsörnsfotograferingen tog egentligen sin början när jag byggt ett gömsle för att försöka fotografera björnar. Det började dyka upp ett par örnar vid åteln och det var starten på det hela. 

Kungsörns porträtt
© Foto Conny Lundström

På Swedish Lapland web-sida kallas gömslet
Örnnästet i Kalvträsk

Swedish lapland
Örnnästet i Kalvträsk, gömsle i månljus
Örngömsle © Conny Lundström

Har det alltid varit mycket örn hos dig

Du måste väl även få ett personliga känslor för örnarna, har du namn på dom. Är det någon örn du kan beskriva? Saknar du någon individ i år?

Örnnästet i Kalvträsk

Örnar kommer och går men jag har alltid ett revirpar i omgivningen och det är ju dem jag känner till bäst. De har var och en sin egen personlighet. Den första revirhannen jag stiftade bekantskap med var en gammal örn som var väldigt orädd. Han kunde dyka upp för att göra överflygningar och ropa till mig när jag var ute runt gömslena för att lägga ut mat. Senare hade jag under många år en revirhanne jag kallat Vindelörnen eftersom den var ringmärkt som unge i Vindelns kommun. Han fanns hos mig i många år och blev ganska gammal. Hösten för två år sedan dök han aldrig upp vid gömslet tyvärr. Hans hona, som då blivit ensam, hittade under vintern en ny partner, en ung och aggressiv hanne som jag nu får försöka lära känna. 

Du har fler besöksmål hur fungerar det? Lavskrikor, orrspel du har också ett flytgömsle kan du berätta mer om det?.

När det våras kommer orrspelen i gång och de är ju säkra kort, förstklassig underhållning och många fotochanser. Från flytgömslet kan man fotografera sångsvan och andra återvändande sjöfåglar samt fiskande tranor. Lavskrikorna är främst ett fotoobjekt för hösten, gärna i oktober månad.

Hur pålästa är dina besökare?

Jag antar att du får höra en hel del historier från dem eller? Vad är den vanligaste felaktiga historien?

Jag har olika kategorier av besökare, från professionella fotografer till nybörjare och de som bara tycker det är roligt att se vilda djur genom kameralinsen. Tycker nog inte att jag brukar få höra felaktiga historier. Däremot kanske många tror att en kungsörn kan lyfta och flyga i väg med betydligt tyngre bördor än vad som är fallet; maxvikten för det är cirka 1 – 1,5 kilo.

Hur ser du på klimatförändringarna är det något som påverkar dig? 

Hur många åker tåg till dig? Går det ens att åka med tåg till dig? I så fall är det något du försöker att sälja in?

Tyvärr ser vi klimatförändringarna ganska tydligt här i Västerbotten. Höstarna har blivit betydligt mildare och längre jämfört med för kanske 45–55 år sedan. Snön kommer senare. Vi har inte heller lika kallt på vintern; det växlar mycket mellan tö och minusgrader och perioderna med riktigt kallt väder har blivit kortare. Däremot kommer inte våren tidigare än förut, den är sig ganska lik. Vi ser ju också att vädret blir extremare med mer nederbörd, kraftiga regn och snöstormar, väldigt varmt tidvis på sommaren och då även nattetid.

Det går fint att åka tåg till mig och vi erbjuder hämtning både på järnvägsstation och flygplats. Än så länge kommer fler med flyg vilket delvis beror på att de reser från andra länder och bokar sin flygresa sammanhängande

Fågel, fisk eller mittemellan?

Du verkar ha tänkt på allt när det gäller örnfotografering från dina gömslen fågel. Är det något som återstår? Dina gömslen verkar vara superbekväma stämmer det?

Jag har alltid känt mig hemma i skog och mark och det har inte avtagit med åren. Det är roligt när mina gäster får uppleva något de inte sett eller gjort förut och får bra bilder.

Själv funderar jag nog mest på att få till nya motiv och bilder, kanske att utforska nattfotografering mer framöver.

Örnnästet i Kalvträsk

Jag tror att mina gömslen upplevs som ganska bekväma; jag har byggt dem som jag själv vill ha det när jag fotograferar.

Vilken månad är mest underskattat enligt dig? 

© Foto Conny Lundström

Den mest underskattade månaden… Jag gillar november och december. Många tänker att det är så få timmar med dagsljus den tiden på året men det är ett fantastiskt fotoljus då tycker jag. December är också ofta en bra ”örnmånad”.

© Foto Conny Lundström

Vilket är det vanligaste önskemålet? Jag vet vad mitt skulle vara…. 

Det vanligaste önskemålet är kanske riktiga närbilder samt actionbilder med örn och räv. Sen blir de flesta glada om de lyckas få parningsbilder på kungsörnarna i februari.

Spillkråka och duvhök är också riktigt populära när de visar sig.

Örnnästet i Kalvträsk

Snart är örnsäsongen igång vill du ha plats i hans gömslen är det snart dags att boka.

Läs mer eller boka hos Conny Lundström Örnnästet i Kalvträsk

Prenumerera på min blogg:


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.