Bilder på vanliga svenska fåglar

Nikon kamera
Kamera monterad på Stativ med gimbal stativ huvud© Foto Roger Vikström

Roger Vikström, naturfotograf.

Fotograferar och tar bilder på vanliga svenska fåglar vid fågelbordet. Trots att solen lyser med sin frånvaro i Stockholm i december månad, så vill man gärna ut och fotografera. Vad är då bättre än att besöka ett fågelbord, vid det svenska fågelbordet kan man ofta se de vanligaste småfåglarna som talgoxe, blåmes, nötväcka mm. Många har kanske möjlighet att ha en egen fågelmatning. Då det var dåligt ljus vid fotograferingen så det krävdes ett högt iso tal 6400 iso, annars kan man placera en blixt vid platsen som man valt ut. Mer om det i ett senare inlägg.

Bilder på vanliga Svenska fåglar,
SmŒå fŒågelmatningen i Slagsta NšötvŠäcka © Foto: Roger Vikstršöm

Var? När? Hur?

Var? Platsen har vi redan valt ”Fågelbordet”. När ”då det är som bäst ljus” mitt på dagen, vid molnigt väder behöver man inte tänka på hur solen står till förhållande till motivet. Hur? Inledningsvis är det bra med att planera var man vill att fåglarna ska sitta. Först kan man planera lämpliga platser av foder automaterna och eventuella sittpinnar. Placera även ut lite fröer o nötter på marken, det är roligare att ta bilder på vanliga Svenska fåglar sittandes på en trädstam i stället än vid foder automaten eller fågelbordet.

Slagsta SmŒåfåŒgel matning i Slagsta TrŠädkrypare © Foto: Roger Vikstršöm

Våga experimentera.

Bilder på vanliga Svenska fåglar
20201217 Slagsta Småfågelmatningen i Slagsta© Foto: Roger Vikström

Efter ett tag är det kanske inte lika roligt med att ta bilder på stillasittande fåglar, om man har tur så brukar det dyka upp en o annan ekorre som omväxling. Till sist, men inte minst det är roligt att experimentera med lite längre slutartider, det ger rörelse oskärpa kan bli rätt snyggt om man har tur. Det fungerar inte alltid men det är absolut värt att prova. Lycka till!

Bilder på vanliga Svenska fåglar
Småfågelmatningen i Slagsta Nötskrika © Foto: Roger Vikström

Avslutningsvis

Till sist vad har den första bilden, med bilder på vanliga Svenska fåglar att göra?

  1. Stativ behövs skakningsoskärpa är inte lika roligt som rörelseoskärpa.
  2. Att hålla en kamera länge är jobbigt speciellt med teleobjektiv, tänk på lederna.
  3. Med en gimbal monterad på stativet så blir kameran viktlös och lättmanövrerad.
  4. Ta med fördel en termos med varm dryck

Slutligen ta med en stol och använd gärna ett ihopfällbart gömsle att sitta i.

Fågelfoto är roligt

Last Updated on 2021-10-08 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, värnar om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.