Skip to content
Rödvingetrast i rönn

Rödvingetrast i höstfärger

Rödvingetrast

Rödvingetrast. Från september till november, med kulmen i oktober, flyttar rödvingetrastarna genom landet mot söder och sydväst. Flyttningen äger till stor del rum nattetid, och man kan under höstnätterna lätt känna igen de flyttande rödvingetrastarna på de sugande, fina locklätena. Mulna nätter när sträcket går lågt, kan dessa lockläten höras ideligen, och det är tydligt att stora mängder fåglar passerar.

Rödvingetrasten övervintrar i södra och västra Europa och i Nordvästafrika. Den återvänder till oss under april och maj. Rödvingetrasten är vår minsta trast. Ryggen är enfärgat brun och buken längsstreckad (taltrasten har prickig buk). Rödvingetrasten har ett tydligt, gulvitt ögonbrynsstreck och rostbrunt på sidan och undervingen. Tarserna är ljusbruna. Näbben är svartbrun med gult på undre näbbens bas. Iris är mörkbrun.

Rödvingetrast
Rödvingetrast ©Foto: Roger Vikström Photographer

Under sin färd söderut så gäller det att förse sig med mat Rönnbär och andra bär står på menyn resan är lång farorna många under den långa färden till södra och västra Europa och i Nordvästafrika.

björktrast
Björktrast © Photo Roger Vikstrom

Rödvingetrasten är betydligt mindre än björktrasten. De flesta björktrastarna flyttar söderut under oktober och november. Speciellt i norra delarna av Sverige är den en utpräglad flyttfågel, medan i södra delarna av landet ofta övervintrar. Stora flockar av flyttande björktrastar har synts även under vintermånaderna i de södra landskapen.

Se fler bilder på småfåglar här

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck Fågeln.se

Leave a reply

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.