Rödvingetrast i höstfärger

Naturen i fokus.Rödvingetrast i höstfärger med röda bär
Botkyrka kyrka Rödvingetrast ©Foto: Roger Vikström Photographer

Rödvingtrast

Under hösten när bladverket i träden går från grönt till olika gula nyanser som bryter fint mot de röda rönnbären. Då är det ett ypperligt tillfälle att fotografera rödvingetrast, i det fina färgrika bladverket. Utmaningen blir att fotografera rödvingetrasten med ett rött bär i näbben eller när det svävar fritt i luften det blir en snygg kontrast till de fina gula höstfärgerna.

Flyttfåglar

Rödvingetrast. Under september till november, med kulmen i oktober, flyttar rödvingetrastarna genom landet mot söder och sydväst. Flytten sker till stor del under natten, och man kan under höstnätterna lätt känna igen de flyttande rödvingetrastarna på de fina locklätena. Mulna nätter när sträcket går lågt, kan dessa lockläten höras ideligen, och det är mycket tydligt att stora mängder fåglar passerar.

Rödvingetrasten övervintrar i södra och västra Europa och i Nordvästafrika. Den återvänder till oss under april och maj. Rödvingetrasten är vår minsta trast. Ryggen är enfärgat brun och buken längsstreckad (taltrasten har prickig buk). Rödvingetrasten har ett tydligt, gulvitt ögonbrynsstreck och rostbrunt på sidan och undervingen. Tarserna är ljusbruna. Näbben är svartbrun med gult på undre näbbens bas. Iris är mörkbrun.

Rönnbären lockar björktrastarna
Rönnbären lockar björktrastarna © Foto: Roger Vikström

Under sin färd söderut så gäller det att förse sig med mat Rönnbär och andra bär står på menyn, då resan är lång och farorna många under den långa färden till södra och västra Europa och Nordvästafrika.

björktrast
Björktrast © Photo Roger Vikström

Rödvingetrasten är betydligt mindre än björktrasten. De flesta björktrastarna flyttar söderut under oktober och november. Speciellt i norra delarna av Sverige är den en utpräglad flyttfågel, medans i södra delarna av landet ofta övervintrar. Stora flockar av flyttande björktrastar har synts även under vintermånaderna i de södra landskapen.

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck Fågeln.se

Last Updated on 2022-04-20 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.