Skip to content
Rödvingetrast i rönn

Rödvingetrast i höstfärger

Rödvingetrast

Under hösten när bladverket i träden går från grönt till olika gula nyanser som bryter fint mot de röda rönnbären. Då är det ett ypperligt tillfälle att fotografera rödvingetrasten i fina höstfärger. Utmaningen är att fotografera trasten med ett rött bär i näbben eller när det svävar fritt i luften.

Flyttfåglar

Rödvingetrast. Under september till november, med kulmen i oktober, flyttar rödvingetrastarna genom landet mot söder och sydväst. Flytten sker till stor del runder natten, och man kan under höstnätterna lätt känna igen de flyttande rödvingetrastarna på de fina locklätena. Mulna nätter när sträcket går lågt, kan dessa lockläten höras ideligen, och det är tydligt att stora mängder fåglar passerar.

Rödvingetrasten övervintrar i södra och västra Europa och i Nordvästafrika. Den återvänder till oss under april och maj. Rödvingetrasten är vår minsta trast. Ryggen är enfärgat brun och buken längsstreckad (taltrasten har prickig buk). Rödvingetrasten har ett tydligt, gulvitt ögonbrynsstreck och rostbrunt på sidan och undervingen. Tarserna är ljusbruna. Näbben är svartbrun med gult på undre näbbens bas. Iris är mörkbrun.

Rödvingetrast
Rödvingetrast ©Foto: Roger Vikström

Under sin färd söderut så gäller det att förse sig med mat Rönnbär och andra bär står på menyn, då resan är lång och farorna många under den långa färden till södra och västra Europa och Nordvästafrika.

björktrast
Björktrast © Photo Roger Vikström

Rödvingetrasten är betydligt mindre än björktrasten. De flesta björktrastarna flyttar söderut under oktober och november. Speciellt i norra delarna av Sverige är den en utpräglad flyttfågel, medans i södra delarna av landet ofta övervintrar. Stora flockar av flyttande björktrastar har synts även under vintermånaderna i de södra landskapen.

Se fler bilder på småfåglar här

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck Fågeln.se

Leave a reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.