Dovhjortsfotografering under Brunsttiden

Fotografera dovhjortar under brunsten


Fotografera dovhjortar under brunsten. En Naturupplevelse med naturfotografen Roger Vikström. Dovhjorten är ett ståtligt djur och i oktober under brunsten är de som allra vackrast. Ett givet äventyr för naturfotografer samt barnfamiljer, även för de som endast vill ta en promenad i en vacker omgivning.

Hösten närmar sig och löven gulnar

När hösten närmar sig och löven börjar anta de varma nyanserna av rött och gult, infinner sig en särskild stämning. Denna årstids förändringar ger inte bara en visuell fest för ögonen, utan även en inre känsla av förväntan. Till sist är som att naturen själv andas ut efter sommarens intensitet och sakta förbereder sig för den kalla vintern.

Denna övergångsperiod blir också en påminnelse om det rika djurlivet som trivs i skogens gömda hörn och längs med ängarnas gränsland. Därför väcks en längtan till att ge sig ut och fotografera dovhjortarna, fånga deras naturliga rörelser och upptäcka skönheten i deras livsmiljö. Att betrakta dessa djur i deras element blir som att öppna en dörr till en värld som är tyst och ödmjuk inför naturens skiftningar.Löven börjar anta de varma nyanserna av rött och gult, då väcks en längtan till att ge sig ut och fotografera vilda djur.

För många fotografer är möjligheten att fånga dovhjorten under dess brunsttid en av höjdpunkterna på året. Brunsttiden för dovhjortarna infaller vanligtvis från början av oktober till november. Det är en period fylld av dramatik och spännande beteenden. Att få möjlighet att fotografera dovhjorten under brunsttiden, är verkligen en annorlunda upplevelse.

Fotografera dovhjortar under brunsten
Dovhjortar i © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Hjorthagen vid Mariefred tillgängligt för alla

I Hjorthagen vid Mariefred, är platsen anpassad för besökare i alla åldrar och förhållanden. Med tydliga stigar och en välkomnande atmosfär är detta ett utmärkt ställe för familjer, även de med barnvagnar, eller personer med funktionsnedsättning att uppleva naturen och djuren på nära håll. Dovhjortarna här är vana vid mänsklig närvaro och är inte lika skygga som deras vilda motsvarigheter, vilket ger unika fototillfällen.

Detta naturreservat, är en del av Natura 2000, det ger alla möjlighet att komma nära dovhjortarna i deras naturliga miljö. Det inte finns inga kronhjortar, men det är ändå ett paradis för fotografer som vill fotografera dovhjortar.

Förståelse för djurens beteende ger de bästa bilderna

Fotografera dovhjortar under brunsten
Kronhjort © Foto Roger Vikström/ Rvbild

För att ta bästa möjliga bilder är tålamod och förståelse för djurens beteende nyckeln. Precis som med all naturfotografering krävs det tid att studera och förstå djurens vanor och rörelsemönster. Djuren har ofta sina favoritplatser och vägar de föredrar, och att känna till dessa kan vara avgörande för att fånga dem på bild.

Ljuset spelar en viktig roll i alla typer av fotografering, och dovhjortsfotografering under brunsttiden är inget undantag. De tidiga morgnarna samt de sista stunderna innan solen går ner är ljuset som bäst. för att fånga magin vackra och stämningsfulla bilder. Denna tid på dagen ger mjuka skuggor och varma toner som lyfter fram djurens elegans och omgivningens skönhet.

För dem som blivit inspirerade av fotograf Roger Vikström bilder och vill bli bättre på naturfotografering, är det viktigt att komma ihåg att övning är nyckeln. Tålamodet att sitta i skogsgläntan och invänta djuren kan vara väldigt utmanande, men när belöningen infinner sig och du lyckat att fånga bilden Var inte rädd för att misslyckas, för varje misslyckande är en möjlighet att lära sig och förbättra dina färdigheter.

Fotografera dovhjortar under brunsten i dess naturliga omgivning

Så om du vill fotografera dovhjortar under brunsten i deras naturliga omgivning och skapa bilder som berättar en historia, då är brunsttiden den perfekta tiden att ge dig ut i naturen med din kamera. Och om du tar dig tid att förstå djurens beteende och naturens skönhet, kommer du med säkerhet att skapa bilder som berör och inspirerar andra.

Dovhjortsfotografering under brunsttiden

Hitta hit

Gripsholms hjorthage ligger cirka 1 km sydväst om Mariefreds tätort. På norra sidan av Marielundsfjärden, cirka 400 meter väster om Gripsholms slott. Parkering kan ske vid Gripsholms slott. Härifrån tar du dig till fots till reservatet.

Andra platser för att fotografera dovhjorten

Andra bra platser för att fotografera dovhjort eller kronhjort är Dyrehaven, eller Jægersborg Dyrehave, ett skogs- och parkområde norr om Köpenhamn. I Jägersborgs hjortpark, vandrar cirka 2000 kron och dovhjortar fritt. Detta område har varit en favoritdestination för naturfotografer och djurälskare i många år. Sedan 2015 är det till och med en del av UNESCO:s världsarvslista på grund av dess unika ekosystem och den rika populationen av hjortdjur.

Prenumerera på min blogg:

Se fler bilder på hjortar, älgar här

Läs mer om Hjorthagen vid Mariefred


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.