Att vistas i naturen, Dovhjort

Att vistas i naturen

Att vistas i naturen är en fantastisk upplevelse, men det är viktigt att inte ta allt för givet. För det är inte bara roligt och givande att njuta av naturen, det är också vår uppgift att vårda och bevara den natur som generöst förser oss med så mycket. Bara att enkelt kunna kliva ut genom dörren och inom närområdet hitta parker, skogsområden eller större skogar är något som inte bör underskattas. Dessutom är den möjligheten att andas in frisk luft och uppleva skogens stillhet en gåva som vi bör vara medvetna om samt uppskatta.

Förbindelsen i Skogen

Bortom de tätbebyggda områdena ger skogen oss chansen att röra oss fritt. Dessutom ger den oss möjligheten att komma i kontakt med naturen och finna tröst i dess lugn. Å andra sidan är att plocka svamp och blåbär inte bara en trevlig sysselsättning; det gör oss också till en aktiv del av naturen. Därför är det faktiskt en rättighet som vi bör vara glada över att kunna nyttja. Vidare, känslan av att vara en del av något större, att vara omgiven av ekosystemets rika mångfald, fungerar som en påminnelse om vårt djupa samband med vår jord. Samtidigt påminner det oss om att vi har ett ansvar att vårda och skydda denna värdefulla miljö. För att sammanfatta, skogen ger oss inte bara möjlighet till fysisk och andlig berikning, den påminner oss också om vår förpliktelse gentemot naturen och planeten.

Vårt Dubbla Ansvar

Samtidigt med dessa rättigheter följer också en väsentlig skyldighet. Vi har ansvar för att vårda och bevara den natur som generöst förser oss med så mycket. Dessutom är konsekvenserna av våra handlingar tydligare än någonsin, och vår påverkan på miljön är uppenbar. Det är därför av största vikt att vi inte negligera frågor som nedskräpning, överexploatering och förstörelse, då vi riskerar att förlora det som gör dessa platser så unika och betydelsefulla. Med andra ord, vår njutning av naturen går hand i hand med vårt ansvar att skydda den för framtida generationer.

Aktivt Engagemang för Framtiden

Det är vår skyldighet att vara medvetna om hur våra handlingar påverkar naturen och att agera med respektfull omsorg. Genom att följa hållbarhetsprinciper och främja miljövänlighet, kan vi trygga möjligheten för kommande generationer att också njuta av den orörda skönheten och den lugnande närvaron i naturen. Så låt oss inte enbart känna tacksamhet för de rikedomar som naturen skänker oss, utan låt oss också aktivt bli förvaltare och beskyddare av dess sårbara harmoni.

Att vistas i naturen är fantastiskt.Dovhjort i naturen
Dovhjort (Dama dama) © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Naturen är storartad att vistas i.

Naturen är storartad att vistas i. En plats som jag ofta återkommer till är Naturreservatet Gripsholms hjorthage, som ingår i Gripsholms slottsområde och disponeras av kungen. Det ligger strax bredvid Gripsholms slott och är öppet för alla att besöka. Att ta med barnen med lite varm choklad en vacker höstdag kan jag verkligen rekommendera då det är lättillgängligt med fin grusad parkväg genom området med stor chans att få se Dovhjort.

Att vistas i naturen är fantastisk

Dovhjort i naturen
Dovhjort (Dama dama) © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Naturreservatet Gripsholms hjorthage

Området, ingår i Gripsholms slottsområde och disponeras av kungen. Det ligger strax bredvid gripsholms slott . Storleken på området är ca 50ha och är öppet för alla att besöka. Det är en plats för alla även för de allra minsta. Att ta med barnen med lite varm choklad en vacker höstdag kan jag verkligen rekommendera då det är lättillgängligt med fin grusad parkväg genom området med stor chans att få se Dovhjort.

För fotografer

Dovhjort i Brunst
Dovhjort brunst © Foto: Roger Vikström/ Rvbild

Som fotograf har du möjlighet att fotografera Dovhjortarna på nära håll. Om du är försiktig, sitter still i någon fin glänta och har tålamod att låta dovhjortarna komma till dig och inte tvärtom, kan du få fantastiska bilder.

Fakta

Skyddsår: 2001
Areal: 48,6 hektar
Karaktär: trädklädd hagmark
Kommun: Strängnäs
Förvaltare: Gripsholms slottsförvaltning
Skyddsområde: Naturreservat, Natura 2000

Att hitta dit.

Gripsholms hjorthage ligger cirka 1 km sydväst om Mariefreds tätort. På norra sidan av Marielundsfjärden, cirka 400 meter väster om Gripsholms slott. Parkering kan ske vid Gripsholms slott. Härifrån tar du dig till fots till reservatet.

Läs om allemansrätten här

Kommentarer

3 svar till ”Att vistas i naturen”

  1. Profilbild för Tommy Pedersen

    Snygga bilder igen..

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: