Fiskgjuse

Fiskgjusen en mästerfiskare

Fiskgjusen är Sörmlands landskapsfågel, den är en mästerfiskare av rang. Sverige anses också ha ett särskilt ansvar för arten. då en en större del Europas fiskgjusar finns här. Enligt beräkningar ca 40 % av det totala Europeiska beståndet.

Medan andra rovfåglar stannar i Sverige eller i dess närhet så börjar flytten redan i augusti – september fiskgjusen flyger söderut, till varmare breddgrader. Närmare bestämt till västra Afrika, det är en farofylld lång flytt som genomförs varje höst.

Tidigt på våren återvänder så fiskgjusen till Sverige, redan i slutet April så lägger den sina ägg. Den bygger sitt stora risbo oftast i toppen på kraftig tall, med utsikt över omgivningen. Oftast i närheten av vatten.

Fiskgjuse © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Fiskgjusen är en mästerfiskare

Det är en imponerande Fågel vingarna är långsmala med en brun översida, undersidan är ljus med mörka knogar. Vingspannet är 150-170 cm. Den har krökta klor med en sträv undersida designade för att kunna gripa tag i fisken den fångar. Fiskgjusen är verkligen en mästerfiskare, den ses oftast ryttlande ovan vattnet innan den störtdyker ner i vattnet, med utspärrade klor redo att gripa tag i fisken.

När den väl fångat fisken stiger den raskt upp i luften, en intressant iakttagelse är att fisken alltid är vänd framåt när gjusen flyger iväg.

Målsättningen bli en bättre fotograf. Jagande fiskgjuse.
Jagande fiskgjuse vid © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Med fara för egen liv

Till sist det händer att mästerfiskaren gapar efter för mycket och att den försöker sig på för stora fiskar, den kan då följa med fisken ner i djupet

Fiskörnen som han äfven kallas, lever av fisk och smärre djur. Det händer honom stundom att han felaktigt beräknat storleken af den fisk han slår, hvilken om den var för stor, då utan barmhärtighet nerdrager sin angripare i vattnet, där de hvardera går en säker död till mötes. Fiskgjusen inslår nemligen sina klor så djupt i fisken, att han icke, åtminstone ej i hast förmår lösgöra dem derifrån.

Magnus von Wright

Källhänvisning: Naturhistoriska riksmuseet, Wikipedia, Fågeln.se


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: