Tornseglare / Tornsvala

Tornseglare / Tornsvala

Tornseglare / Tornsvala: En fågel full av överraskningar

Inledningsvis är det viktigt att notera att Tornseglare / Tornsvala, trots sitt namn, faktiskt inte tillhör svalfamiljen utan seglarfamiljen. Dessa fåglar tillbringar större delen av sitt liv i luften, där de i princip gör allt – sover, parar sig och äter. Deras fötters unika utformning gör att de inte kan sitta på en gren som andra fåglar. I stället bygger de bon under takpannor eller på andra lämpliga platser där de har fri inflygningsväg till boet. När de anländer till boplatsen, susar de direkt in i bohålet med hög hastighet, ofta upp till 70 km/tim, och har inte möjlighet att väja för träd och buskar.

Behovet av hjälp till tornseglaren / Tornsvala

Som många andra arter i den nordiska faunan påverkas Tornseglare / Tornsvala av människors inverkan på deras livsmiljö. De är mycket trogna sina boplatser och återvänder till samma plats varje år. Takrenoveringar som täpper till hål och spalter förstör deras boplatser, vilket är förödande för deras population. Tidigare fanns det fler naturliga boplatser, men numera är de alltmer beroende av människoskapade strukturer för att överleva.

Tornseglare / Tornsvala
Hallunda Tornseglare © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Vad kan du göra?

Dels kan du hjälpa dessa fåglar genom att bygga holkar och sätta upp dem på husfasader, dels kan du sprida medvetenhet om deras situation. Detta ger Tornseglarna och andra häckande arter nya, trygga boplatser. Genom att tillhandahålla en säker plats för dessa fåglar att bo på kan vi bidra till att bevara deras population. Vill du bidra, bygg en holk till Tornseglaren enligt de ritningar som finns tillgängliga här.

Bevarande och Status

Tornseglare / Tornsvala, som likt hussvala livnär sig på luftplankton, är nu klassificerad som starkt hotad (EN) enligt Art Databanken (SLU). Detta är en försämring från den tidigare klassningen som sårbar (VU). För att bidra till deras bevarande är det viktigt att vi sprider kunskap och gör vårt bästa för att skydda deras naturliga livsmiljöer. Dessförinnan var populationen stabil, men på grund av ökande urbanisering och klimatförändringar har deras livsmiljöer minskat avsevärt.

Tornseglare
STOCKHOLM 20230710 Tornseglare Roger Vikstrom Foto: ROGER VIKSTRÖM

Fototips för Tornseglare / Tornsvala

Fotografering av Tornseglare / Tornsvala är verkligen en utmaning på grund av deras snabba och akrobatiska flygningar. För det första, använd en kamera med snabb slutartid och ett bra teleobjektiv. För det andra, leta efter dem runt takpannor och fasader i urbana miljöer. Tornseglare är mest aktiva på morgonen och kvällen när de jagar insekter. För att fånga dessa fåglar på bild, följ deras flygbana med kameran och var beredd att ta många bilder för att få den perfekta. Medan du väntar på den rätta bilden, ha tålamod och var beredd på att spendera tid.

Dela Dina Bilder

När du har tagit din bästa bild, glöm inte att dela den med mig och alla andra som läser min blogg! Lägg upp din bild och bifoga en länk i kommentarsfältet längst ner på sidan. Vi ser fram emot att se dina resultat och hur du har fångat skönheten och hastigheten hos Tornseglaren / Tornsvalan.

Lär Mer om Tornseglare / Tornsvala

För mer information om Tornseglare / Tornsvala och hur du kan hjälpa till att bevara deras livsmiljöer, besök Art Databanken (SLU) och ta del av deras rekommendationer och resurser. Genom att vara medvetna och agera kan vi alla bidra till att skydda dessa fantastiska fåglar.

Slutligen vill jag uppmuntra dig att anta utmaningen att fotografera Tornseglaren / Tornsvalan. Det är inte det lättaste, men det är hög tid att du provar. Lycka till med fotograferingen och bevarandet av våra fantastiska Tornseglare / Tornsvala!

Logo brevlåda

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Kommentarer

4 svar till ”Tornseglare / Tornsvala”

  1. Profilbild för Tommy Pedersen

    Då bygger vi lite holkar för tornseglare nästa vecka 😀

    1. Profilbild för Roger Vikström

      Det gör vi låter som en bra ide

    1. Profilbild för Roger Vikström

      Tycker du lyckats väldigt bra. Gjorde själv 10 exponeringar sen försvann dom. Snabba rackare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.