Fjärilar bin och humlor, Svartpälsbi hane

Humlor Bin och fjärilar

I Sverige och i världen minskar antalet bin, humloroch fjärilar kraftigt, och detta är ett stort hot mot vår miljö. Av Sveriges runt 280 vilda biarter är 97 rödlistade, och där ingår ungefär en fjärdedel av våra humlor. . Pollinatörerna är avgörande för vår miljö och livsmedelsproduktion. Vi riskerar att förlora en viktig gratis ekosystemtjänst om vi inte skyddar bin, humlor och fjärilar.

Dåligt skydd

Tvärtemot vad många tror är Sverige sämre än många andra länder på att skydda vår värdefulla natur och vårt fantastiska djurliv. Med dagens takt når Sverige inte upp till de nationella och internationella miljömålen.

Pollinerande humla
Mörk jordhumla (Bombus terrestris) Humla suger nektar från blomma Anisisop. Anisisop · Doftar av anis och mynta. · Bladen används till att göra te eller ha som krydda. · Väldigt populär hos fjärilar och bin

Växter för bin humlor och fjärilar

Här är en lista med växter som är särskilt attraktiva för humlor, bin och fjärilar:

  1. Buddleja (Fjärilsbuske) – Denna buske lockar till sig många olika arter av fjärilar med sina doftande, färgglada blommor.
  2. Lavendel – Humlor älskar lavendelens lila blommor och dess söta doft.
  3. Solrosor – Både bin och humlor dras till solrosornas stora och fyllda blommor.
  4. Rödklöver – Denna vackra blomma är populär bland bin och fjärilar och är dessutom en viktig näringskälla för humlor.
  5. Ringblommor – Dessa färgglada blommor är en favorit hos både bin och fjärilar och är dessutom lätta att odla.

Plantera fler växter för bin humlor och fjärilar

Genom att plantera dessa växter i din trädgård kan du bidra till att bevara och gynna pollinerande insekter. Så nästa gång du planterar blommor, tänk på humlorna, bina och fjärilarna och skapa en trädgård som välkomnar dem med öppna blommor.

Det är inte enbart för miljön, en blommande trädgård är både vacker och luktar gott. Det är som ett stort akvarium, vackert också väldigt rofullt att se på.

Humlor bin och fjärilar, Nässelfjäril
2024-06-17 växter för bin humlor och fjärilar är bra för att kunna fotografera dem. Nässelfjäril är starkt kulturgynnad och helt knuten till den kvävegynnade värdväxten brännässla Urtica dioica © Foto: Roger Vikström / Rvbild

WWF och Naturskyddsföreningen

Både WWF och Naturskyddsföreningen genomför kampanjer för att skydda våra vackra pollinatörer. Genom insatser som att plantera växter för bin, humlor och fjärilar bidrar de till att bevara dessa viktiga insekter. Därför uppmanar de alla att göra en insats genom att bli medlemmar. Själva har vi också planterat växter för bin, humlor och fjärilar i vår trädgård. Detta gör att jag kan fotografera dem direkt i min egen trädgård, vilket ger mig en stor glädje och tillfredsställelse.

För mig själv kvittar det egentligen, men för mina barn och barnbarn är det viktigt att se till att de har en värld som går att leva i. Det är avgörande att vi alla tar vårt ansvar för att bevara miljön för framtida generationer.

Fotografering är en passion som öppnar upp en helt ny värld för mig. Med kamerans hjälp upptäcker jag nya dimensioner av naturen. Genom mitt intresse för foto ökar även mitt intresse för omgivningen. Jag fascineras inte bara av insekter utan också av väder och vind. Sist men inte minst, jag mår bra av att vistas i naturen. Att tillbringa tid utomhus ger mig både fysisk och mental hälsa, vilket är ovärderligt.

Honungsbi
2024-07-01 viktigt med växter för bin humlor och fjärilar. Macro Pollinerande honungsbi på © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Källhänvisning: Världsnaturfonden samt Naturskyddföreningen se länkar i text.

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.