Humlan och solrosen

Humlan och solrosen

I ett hav av solrosor

Himlen täcks av moln, ibland lyckas solen tränga igenom det tjocka molnlagret och lyser upp delar landskapet. Det är en byig hård kall vind som sveper över landskapet och får växtligheten att böja sig för vinden. Träden är fulla av gula höstlöv och i luften virvlar det fullt av gula löv som gett med sig för den hårda vinden. 

Humlan och solrosen

I ett hav av solrosorHumlan och Solrosen
Humlan och solrosen © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Utefter vägkanten har bonden lämnar en sträng av blommor, för pollinerade insekter. Det finns även ett hav av solrosor. På en skylt står det. Här intill har bonden öppnat en blommande restaurang. Den serverar nektar och pollen åt hungriga humlor o bin. I gengäld så får bonden hjälp med att pollinera sina grödor. Om pollinerarna minskar i antal så minskar även grödorna som raps, klöver och åkerböna

Humlan

Mitt i havet av det böljande havet av solrosor syns en svart prick. Om man också är nyfiken och orkar ta det extra stegen mot den svarta pricken ser man en jordhumla Bombus terrestris klamra sig fast i den stora gula blomman. Förmodligen en av de sista pollinerarna detta år då kylan snart kommer att göra sitt. Det finns ett 40-tal arter av humlor och de är en av det viktigaste pollinatörerna och de besöker det flesta sorters blommor. De kan flyga i kallt väder också i lätt regn.

Mer fakta om humlor

Vajande gula solrosor

Kvar står solrosorna med de gula blommorna som vänder sig mot solen likt en vindflöjel när blomningen är över så  är det dags för alla småfågar att kalasa på de feta solrosfröna. Fast det bästa för fåglarna är att spara solrosorna till vintern då har fröna haft möjlighet att mogna.


Publicerat

i

, , ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fotograf Roger Vikström / Rvbild

%d bloggare gillar detta: