Nötskrika (Eurasian jay)

Nötskrika (Eurasian jay)
20201010 Nykast Nšötskrika © Foto Roger Vikstršöm

Kärt barn har många namn regnkråka, skogsskata, potatisskrika samt blidkråka. Men dess riktiga namn är nötskrika, (Eurasian jay). Sommartid ser man inte till den då den är väldigt skygg. Den lever långt inne i skogen, hörs gör den relativt ofta, men som sagt den är svår att se. Nötskrikan har fått sitt namn av favoritkosten och det skränande lätet. Den kan även härma andra fåglar som tex ormvråken.

Nötskrika (Eurasian jay)
Nykast Nötskrika Roger Vikstrom / Rvbild

Regnet det bara öser ner men fortfarande är det lite värme kvar i luften. Ljuset är obefintligt trots att det är mitt på dagen. De tunga molnen på himlen hindrar ljuset från att tränga in i skogen. Under dagen har det kommit 18 mm regn, trots det har nötskrikorna har fullt upp med att samla in mat inför den kommande vintern.

Nötskrikan är en mästare på att samla in mat inför vintern, tyvärr så är det sämre med minnet. Den glömmer ofta var den gömmer sin mat.

Ett gammalt talesätt säger, för att veta var hon gömt nötterna används molnen som riktmärken och när dessa förts bort av vinden kan hon inte återfinna förrådet.

Nötskrika (Eurasian jay)
Nykast Nötskrika Roger Vikstrom / Rvbild

Ack Värmeland, du sköna.

Jag sitter i ett tältgömsle med min gode vän Tommy Pedersen i den värmländska djupa skogen. Framför gömslet är det riggat med stubbar och grenar, mat i form av nötter är utplacerat på lämpliga ställen. Miljön är vacker, i bakgrunden rinner en bäck. Regnet det bara öser ner och smattrar mot tältduken. Här urskiljer sig ljudet av den porlande bäcken som en vacker Värmlands visa. Ack Värmeland, du sköna.

Med kameran i gömslet.

Det var ett tag sen jag satt med kameran framför mig, som jag nämnt många gånger tidigare så har jag problem med mina händer. Men den här gången är det förberett, allt är på plats. Det enda jag behöver bry mig om är att sätta mig i gömslet. Kameran monterad på stativ med wimberley gimbal stativhuvud så det underlättar väldigt mycket. Nötskrikan (Eurasian jay) är inte den enda fågeln i skogen det finns även nötväckor samt talgoxar, som lockats dit av maten. Ovanför gömslet flyger korpen som inte vågar sig ner till den fina matningen, den är definitivt det skyggaste av kråkfåglarna.

Nykast Gömsle © Foto Roger Vikström

Fotografera Nötskrika (Eurasian jay)

Det är bra att redan i förväg arrangera hur det ska se ut på platsen. Planera var stubbar sittgrenar mm ska placeras. Tänk även på bakgrunden så att den blir så bra som möjligt. Låt fåglarna vänja sig vid din närvaro trots att du sitter i ett gömsle. Gör inga hastiga rörelser, för då drar nötskrikan direkt. Sen är det bara att sitta och vänta tills fåglarna kommer. Eurasian jay eller nötskrika som den heter på svenska är en av de vackraste kråkfåglarna.

talgoxpar på en förmultnad gran
Nykast Talgoxar. © Foto Roger Vikström / Rvbild

Last Updated on 2022-04-04 by Roger Vikström

av Roger Vikström

Naturfotograf Roger Vikström med fokus på Nordiska djur och vildmark, jag bryr mig om miljö och naturvård.

5 kommentarer

    1. Tack Anki. Ja det brukar vara flitiga besökare till fågelborden. Då får man passa på att njuta av den vackra fågeln. på våren ser man knappt till dem längre

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.