Nötskrika (Eurasian jay)

Nötskrika (Eurasian jay)

Kärt barn har många namn regnkråka, skogsskata, potatisskrika samt blidkråka. Men dess riktiga namn är nötskrika, (Eurasian jay). Sommartid ser man inte till den då den är väldigt skygg. Den lever långt inne i skogen, hörs gör den relativt ofta, men som sagt den är svår att se. Nötskrikan har fått sitt namn av favoritkosten och det skränande lätet. Den kan även härma andra fåglar som tex ormvråken.

Nötskrika (Eurasian jay)
Nykast Nötskrika Roger Vikstrom / Rvbild

Regnet det bara öser ner men fortfarande är det lite värme kvar i luften. Ljuset är obefintligt trots att det är mitt på dagen. De tunga molnen på himlen hindrar ljuset från att tränga in i skogen. Under dagen har det kommit 18 mm regn, trots det har nötskrikorna har fullt upp med att samla in mat inför den kommande vintern.

Nötskrikan är en mästare på att samla in mat inför vintern, tyvärr så är det sämre med minnet. Den glömmer ofta var den gömmer sin mat.

Nötskrika (Eurasian jay)
Nykast Nötskrika Roger Vikstrom / Rvbild

Ack Värmeland, du sköna.

Jag sitter i ett tältgömsle med min gode vän Tommy Pedersen i den värmländska djupa skogen. Framför gömslet är det riggat med stubbar och grenar, mat i form av nötter är utplacerat på lämpliga ställen. Miljön är vacker, i bakgrunden rinner en bäck. Regnet det bara öser ner och smattrar mot tältduken. Här urskiljer sig ljudet av den porlande bäcken som en vacker Värmlands visa. Ack Värmeland, du sköna.

Med kameran i gömslet.

Det var ett tag sen jag satt med kameran framför mig, som jag nämnt många gånger tidigare så har jag problem med mina händer. Men den här gången är det förberett, allt är på plats. Det enda jag behöver bry mig om är att sätta mig i gömslet. Kameran monterad på stativ med wimberley gimbal stativhuvud så det underlättar väldigt mycket. Nötskrikan (Eurasian jay) är inte den enda fågeln i skogen det finns även nötväckor samt talgoxar, som lockats dit av maten. Ovanför gömslet flyger korpen som inte vågar sig ner till den fina matningen, den är definitivt det skyggaste av kråkfåglarna.

Nykast Gömsle © Foto Roger Vikström

Fotografera Nötskrika (Eurasian jay)

Det är bra att redan i förväg arrangera hur det ska se ut på platsen. Planera var stubbar sittgrenar mm ska placeras. Tänk även på bakgrunden så att den blir så bra som möjligt. Låt fåglarna vänja sig vid din närvaro trots att du sitter i ett gömsle. Gör inga hastiga rörelser, för då drar nötskrikan direkt. Sen är det bara att sitta och vänta tills fåglarna kommer. Eurasian jay eller nötskrika som den heter på svenska är en av de vackraste kråkfåglarna.

talgoxpar på en förmultnad gran
Nykast Talgoxar. © Foto Roger Vikström / Rvbild
Logo brevlåda

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Kommentarer

5 svar till ”Nötskrika (Eurasian jay)”

  1. Profilbild för Hans Wikström

    Underbar fågel, så skygg bara att man mest får en suddig skugga i skogen på bild.

    1. Profilbild för Roger Vikström

      Ja verkligen en vaksam vacker fågel.

    2. Profilbild för Roger Vikström

      ja den fågeln är verkligen speciell med en mycket vacker fjäderdräkt

  2. Profilbild för Anki Arvidson

    Fantastiska bilder! De kommer gärna till vårt fågelbord på vintern 🙂

    1. Profilbild för Roger Vikström

      Tack Anki. Ja det brukar vara flitiga besökare till fågelborden. Då får man passa på att njuta av den vackra fågeln. på våren ser man knappt till dem längre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.