Anemon macrofotografering

Utforska trädgården med ett macro-objektiv

Ta chansen att utforska trädgården på ett nytt sätt, med ett macro-objektiv monterat på kameran. Låt dig förundras av de små underverken som finns i din trädgård.

Hitta de perfekta motiven

Under försommaren har jag spenderat timmar i trädgården utrustad med min kamera och ett macro-objektiv, det krävs en stor portion tålamod men det är det värt. Det är en helt ny värld att upptäcka. Att se insekter och blommor i sin naturliga miljö är en fantastisk upplevelse. Oftast ger man sig inte tid att lägga märke till dem.

Fjärilar och andra pollinerare, pollinering är viktigt för världens matförsörjning
Humla © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Många insekter

Nyckelpigor är en av många insekter att fotografera. Deras färgglada skal och gör dem till perfekta modeller för makrofoto.

Tidig morgon är att föredra då insekterna oftast sitter still men även mitt på dagen går bra. När solen står som högst är det en fördel att diffusera ljuset med en skärm.

Den senaste tiden har jag spenderat många timmar med att följa dessa små nyckelpigor. mestadels i min egen trädgård då den ligger bra tillhands. En del av resultatet kan du se en del av här på sidan.

Utforska trädgården med macro, nyckelpigor
2024-05-01 Nyckelpiga 7 prickiga nyckelpigor parar sig © Foto: Roger Vikström / Rvbild

Utforska trädgården med ett macro-objektiv

För att fånga detaljerade bilder på insekter behöver du rätt utrustning. En macro-objektiv är ett måste för att komma nära nog för att fånga små detaljer som ögon och vingar. Även en bra blixt är bra för att få tillräckligt med ljus på motivet. Speciellt om man använder en liten bländare, stor siffra, för att få till skärpedjupet

Ha tålamod

Att fotografera insekter med macro kräver tålamod. De rör sig snabbt och det kan vara svårt att få dem att vara stilla tillräckligt länge för att få en bra bild. Men med lite övning och tålamod så kan du få fantastiska bilder, som du kan vara stolt över. Var inte rädd för att prova nya saker. Det är av misstagen man lär sig. Ibland kan misstag visa sig vara riktigt bra.

Redigera dina bilder

När du har lyckats få till dina macro bilder är det dags att redigera dem för att få dem att verkligen se bra ut. Justera kontrast, färg och skärpa för att få dina bilder att se ännu bättre ut.

Blomfluga på gul blomma
2023-07-15Uppsala Insekter Nyfiken blomfluga Eupeodes corollae © Roger Vikström / Rvbild

Sammanfattning

Utforska trädgården med ett macro-objektiv är en rolig hobby som ger dig möjlighet att utforska den underbara världen av insekter på nära håll. Med rätt utrustning, tålamod och övning kan du fånga fantastiska bilder, som kommer att imponera på alla som ser dem. Så ge dig ut i trädgården och börja fotografera – du kommer inte att ångra dig!

Bilderna är fotograferade med Nikon Z9, NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S. Mellanringar har används till en del av bilderna. Samtliga bilder är fotograferade utan stativ då nyckelpigorna var väldigt rörliga

Vill du veta mer om det här ämnet besök : Macrofocus

HEJ 👋

Registrera dig för att få uppdateringar från min blogg

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.


Kommentarer

4 svar till ”Utforska trädgården med ett macro-objektiv”

  1. Bra och inspirerande artikel.
    Hälsningar
    Arne

    1. Tack Arne. Vad roligt att du gillade texten

  2. Fantastiska bilder som alltid!

    1. Tack, vad roligt att du gillar dem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

For security, use of Google’s reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.