En tidig morgon i vårt vackra fina grannland Norge, närmare bestämt vid Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park. Målet är att finna fjällräven på Dovrefjäll
Arktisk räv, fjällräv eller polarräv. Kärt barn har många namn! Som behöver hjälp av oss människor för att överleva
Efter en lång resa tillsammans med min vän och kollega Tommy Pedersen, anländer vi slutligen till Dovre fjäll och förhoppningsvis fjällräven vulpes lagopus. Däremot kan vi inte vara helt säkra på att vi är på exakt plats, den karta vi använder oss av är endast en liten skiss på ett skrynkligt papper.
Det kan vi inte göra så mycket åt nu, det är nämligen helt kolsvart ute. Då återstår det bara att bädda ordning i Tommys campingbuss, så vi kan sova och invänta gryningen.
Vi har parkerat bussen högt upp på ett fjäll, utanför har det börjat snöa. Det har blåst upp till storm, det känns som om bilen flyttar sig i kastvindarna. Det skakar o vibrerar i karossen!
Väl nerbäddad i sovsäcken så far tankarna iväg, man målar upp olika scenarier på vad som skall komma skall. Kommer vi över huvud taget få se några rävar. Det har hänt vid andra tillfällen att vi inte sett till några av dessa fantastiska djur som polarräven är.
Rödlistad
Polarräven vulpes lagopus är nära utrotning i de nordiska länderna, den är rödlistad även de vid Dovrefjell. I grannlandet Finland har den förmodligen redan försvunnit, utkonkurrerad av den betydligt större rödräven. Visste du att det finns ca 350 fjällrävar i Sverige och Norge. Ja du såg rätt 350 stycken, det är inte många!
Morgonen gryr över den norska fjällvärlden, stormen har bedarrat och snön är borta, nu väntar äventyret.
Varför Fjällrävar vulpes lagopus är speciella.
För det första så håller vulpes lagopus ihop i par de är monogama. För det andra så är den designad för det arktiska klimatet. Temperaturer ner mot -50 grader är inga problem. Trampdynorna är pälsbeklädda, de har även en tjock o varm päls som klarar av de bistra arktiska klimatet.
Det finns fler varianter på färgsättning, en del av fjällräven är vita på vintern och bruna på sommaren samt en som är blåsvart året runt. Jag har haft förmånen att få se dessa fantastiskt söta små fjällrävar. De klarar det arktiska klimatet som vi människor skulle ha svårt att överleva i.
Hoten
Förr var det största hotet den intensiva jakten. Numer är hoten inte bara klimatförändringarna, utan det allt varmare klimatet. Vilket innebär att den dubbelt så stora rödräven, sprider sig allt längre norrut. . Den tränger således bort den mindre fjällräven.
Jämfört med den mindre arktiska räven så är rödräven bra mycket större och äter helt enkelt upp den mindre fjällräven om den får tillfälle.
Fjällämmeln är en gnagare som polarräven är mycket beroende av. Lämmelår sker cirka vart 3–5 år, då blir fjällrävens valpkullar stora 10-12 valpar är inte ovanligt. Andra år då lämmeln uteblir blir det inga valpar alls. Valparna föds i maj månad. De år som det är ont om föda överlever endast de starkaste fjällrävarna.
Så hur gick det med att fotografera fjällräven.
Känslan av litenhet är uppenbar, när man är i uppe i fjällvärlden. Jag inser att vi människor egentligen är bara en liten del, i allt det som just nu omger oss. För mig är det en aha-upplevelse, det är så oerhört mäktigt. jag inser verkligen vilken kraft naturen har och att den är så oerhört mäktig och vacker. Alla av naturens element omger oss, Sol, vind och vatten. En tanke far snabbt igenom mitt huvud, undrar hur de små Fjällrävarna vid Dovrefjäll känner sig.
En resa Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park rekommenderas verkligen det finns verkligen mycket att uppleva där. Året runt.
Andra blogginlägg.
#arcticfoxproject #fjällrävsprojektet
Lämna ett svar