Dovhjort

Dovhjortarna är snart i brunst

Dovhjorten är ett ståtligt djur och i oktober vid brunsten är de som allra vackrast. Dovhjortarna är i brunst snart och är ett roligt skådespel att bevittna.

Med Naturen i fokus. Dovhjort
Dovhjort © Foto: Roger Vikström / Rvbild

DOVHJORTARNA ÄR SNART I BRUNST

Brunsttiden för dovhjortarna infaller snart redan i början på oktober och fram till november. Det är lite senare än för kronhjorten.Där parningstiden äger rum i september och föregås av att hanarna brölar och kämpar med varandra över honorna.

Populärt bland fotografer

Dyrehaven, officiellt Jægersborg Dyrehave, är ett skogs-/parkområde norr om Köpenhamn. Jägersborgs hjortpark är ett stort naturområde i Klampenborg strax norr om Köpenhamn där cirka 2000 kronhjortar, dovhjortar vandrar fritt. Sedan 2015 med på UNESCOs världsarvslista. Vill man inte åka dit så kan man med fördel besöka Gripsholms Hjorthage och naturreservat ingår i Natura 2000. Inga kronhjortar dock men gott om dovhjort.

Tillgängligt för alla

Hjorthagen vid Mariefred är tillgänglig för alla, även de med barnvagn eller för handikappade. Det finns bra stigar att röra sig på. Dovhjortarna är vana vid människor, de är inte lika skygga som i det vilda.. Vill man på ett enkelt sätt komma nära dessa vackra djur kan jag rekommendera en tur dit. Du kan med fördel ta med en kamera för att fotografera djuren och den vackra naturen. Själv tycker jag hösten är den finaste tiden då trädkronorna är som färgstarkast och brunsten infaller för dovhortarna.

DOVHJORTARNA ÄR SNART I BRUNST
Dovhjort Foto: Roger Vikström/ Rvbild

De bästa bilderna

Att ha tålamod och tid lönar sig, sätta sig i en skogsglänta och invänta djuren. Det är alltid en fördel att vara på platsen ett par gånger så man ser hur djuren rör på sig. De brukar ha sina favorit ställen som de gärna återvänder till.Precis som vi människor. Bästa ljuset för fotografering infaller tidiga mornar samt straxt innan solen går ner. Om du inte får bra bilder första gången ge inte upp, träning ger färdighet. Det man inte ser på en bild är, hur många misslyckanden eller timmar det tagit för att ta bilden.

Dovhjort
Dovhjort (Dama dama) Foto: ROGER VIKSTRÖM

Hitta hit

Gripsholms hjorthage ligger cirka 1 km sydväst om Mariefreds tätort. På norra sidan av Marielundsfjärden, cirka 400 meter väster om Gripsholms slott. Parkering kan ske vid Gripsholms slott. Härifrån tar du dig till fots till reservatet.

Se fler bilder på hjortar, älgar här


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!
%d bloggare gillar detta: